Index Vakbarát Hírportál

Növekszik az öngyilkosságok száma a fiatal amerikai háborús veteránok körében

2010. január 12., kedd 14:07

A veteránügyek minisztériumának számításai szerint 2005 és 2007 között a 18 és 29 éves férfiveteránok között ez a növekmény 26 százalékot tett ki. A tárca szerint többségük Irakban és Afganisztánban szolgált.

Az amerikai hadseregben is növekszik az öngyilkosok száma, amely tavaly rekordszintet ért el. Ám míg a hadsereg gyakran tesz közzé ilyen adatokat, a veteránok sorsát a leszerelés után nehezebb nyomon követni.

A veteránügyi minisztérium számításaiban a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) 16 szövetségi államból származó adataira támaszkodott. Eszerint 2005-ben százezer, 18-29 év közötti férfiveteránra 44,99 öngyilkosság jutott, két évvel később pedig már 56,77. A tárca ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra más korosztályokra vonatkozó adatokat.

Az elmúlt években egyébként a minisztérium "lélekgyógyászok" ezreit alkalmazta, valamint telefonos segélyszolgálatot hívott életre az öngyilkosjelöltek részére. E lépések eredményeként hatezer veterán életét sikerült megmenteni.

Eric K. Shinseki, a veteránügyek minisztere az öngyilkosság megelőzésének szentelt washingtoni konferencián azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban évente 30 ezer öngyilkosságot követnek el, ezek 20 százaléka háborús veterán.

Mint kifejtette, arra kell törekedni,  hogy  minden egyes esetben megértsék, mi késztette a veteránokat az öngyilkosságra. A megelőzés lehetséges lépései között a miniszter szigorúbb hivatali protokoll kidolgozását is említette, amelyben világosan megfogalmaznák, hogy miként kell bánni a potenciális öngyilkosjelölt veteránokkal.

"Hogyan lehetséges, hogy oly sokat tudunk az öngyilkosságokról, és oly keveset arról, hogy miként lehet megelőzni őket?" - fogalmazott Shinseki.

Rovatok