Index Vakbarát Hírportál

Az elveszett Phoenix jeleit kutatják

2010. január 13., szerda 15:38

A vörös bolygó körül keringő Mars Odyssey a Phoenix leszállóegységének rádióüzenetét keresi majd. Sok esély nincs arra, hogy képes lesz bármilyen jelet fogni.

Még a NASA sem lát sok esélyt arra, hogy az Odyssey képes lesz a Phoenix jeleit fogni. A leszállóegység utoljára 2008. november másodikát üzent, azóta volt egy marsi ősz, tél és tavasz, a szerkezetet azonban nem úgy tervezték meg, hogy kibírjon ilyen extrém hőmérséklet-különbségeket. A Phoenix elektronikája valószínűleg teljesen tönkrement, amint elkezdett csökkenni a hőmérséklet.

Ugyanakkor reménykedni mindig lehet: a két Mars-járót is csak rövid misszióra tervezték, és a mérnökök arra számítottak, hogy pár hónap után felmondják a szolgálatot, ennek ellenére már évek óta őrjáratoznak a bolygón.

Éppen ezért az Odyssey január 18-ától három napon keresztül naponta tízszer elrepül a Phoenix tartózkodási helye fölött, és figyel. Rádiójelek után kutat, és ugyanezt teszi majd februárban, majd márciusban is. A NASA szakértői szerint ha a leszállóegység jeleket küld, a szonda biztosan képes lesz majd fogni azokat, azzal együtt, hogy hangsúlyozzák: várakozásaik szerint a Phoenix már nem aktív a -120 Celsius-fokos marsi tél miatt.

Ha mégis sikerülne fogni jeleket, azok valószínűleg a Phoenix utolsó működőképes vizsgálati egységéből, a mikroszkópból származnának. A kutatók elmondták, hogy ha sikerülne feltámasztani a szondát, azonnal megpróbálnának összedobni egy költségvetést annak további működtetésére.

A Phoenix 2008-as landolásakor a marsi nyárba érkezett és napelemei segítségével elég energiát tudott gyűjteni önmaga működtetéséhez. Legnagyobb eredménye az őt körülvevő kőzet elemzése volt, valamint annak felfedezése, hogy a talaj legfelsőbb rétegei alatt vízjég van a bolygón.

Rovatok