Index Vakbarát Hírportál

Magától összeálló napelemet fejlesztettek

2010. január 14., csütörtök 13:11 | aznap frissítve

Amerikai kutatók kitaláltak egy olcsó és egyszerű módszert, amivel gyorsabban lehet legyártani az elektronikai eszközöket. A salátaöntetek legfontosabb tulajdonságát használták ki.

Köztudott, hogy az olaj és a víz nem keveredik. A minnesotai egyetem munkatársai most rájöttek, hogy a két anyag határán felsorakozó összetevőkből viszonylag könnyen lehet eszközöket felépíteni. Az ötlet elsősorban az apró összetevőkből álló eszközök gyártását segíti, például napelemekét.

Szereti a vizet, nem szereti a vizet

A kutatók először megépítettek egy futószalagszerű eszközt, amelyen kis mélyedéseket vájtak, ezeket alacsony hőmérsékleten működő forrasztóanyaggal béleltek ki. A gyártás során a napelem alkatrészei ezekben a mélyedésekben találják meg a helyüket. Ezután elkészítették a néhány ezredmilliméter széles, szilícium és arany összetevőket, és más-más anyaggal vonták be őket. A szilíciumra víztaszító anyag, az aranyra vízkedvelő anyag került.

Úgy állították be az összetevők sűrűségét, hogy azok az olaj és a víz határvonalán sorakozzanak fel, a bevonat pedig arról gondoskodott, hogy a két anyag a megfelelő oldalával forduljon egymás felé. A gyártási folyamat abból állt, hogy a mélyedésekkel ellátott anyagot elmerítették az összetevőket tartalmazó löttyben, és amikor lassan kihúzzák, akkor az összetevők éppen a helyükre kerültek. Ezzel a módszerrel három perc alatt 64 ezer összetevőt rögzítettek a helyére.

A koncepció működik, és a kutatócsoport most azt akarja kideríteni, hogy milyen apróbb összetevőkkel lehet ugyanezt megismételni. A módszer mindenféle anyaggal működhet, legyenek azok merevek vagy rugalmasak, műanyagok vagy fémek. Szakértők szerint a gyártási eljárás jól jöhet a kijelzőgyártó cégeknek is, mert nekik sok kis elektronikai alkatrészt kell precízen elhelyezniük a paneleken.

Rovatok