Index Vakbarát Hírportál

Robotvitorlás figyeli a bálnákat

2010. január 19., kedd 11:01 | aznap frissítve

Amerikai kutatók egy osztrák fejlesztőcsoport segítségével akarnak automata bálnafigyelő vitorláshajót építeni. Az önállóan közlekedő jármű a Csendes-óceánt járja majd.

Az Oregoni Egyetem (USA) tengerbiológusai az osztrák innovációs számítástechnikai társaság szakembereinek bevonásával akarnak kifejleszteni egy robotvitorlást, amely teljesen önállóan közlekedik.

Mesterséges intelligenciájuk segítségével - a szenzorok által közvetített adatok alapján - bármilyen célt meg tudnak közelíteni. Az időjárási adatok figyelembevételével képesek kiszámolni az optimális útvonalat, és nemcsak felismerik, hanem ki is kerülik az akadályokat. Az osztrákok által kifejlesztett ASV roboat 2008-ban és 2009-ben is megnyerte a robotvitorlások számára rendezett világbajnokságot.

Az új modellt az ASV roboat mintájára hoznák létre. A szerkezet a nyílt tengeren is megállja majd a helyét, szükség esetén képes lesz lekicsinyíteni vitorlája felületét.

A robotvitorlás előnye az eddigi kutatási módszerekkel szemben, hogy nagy területet tud hosszú időn át alacsony költségen vizsgálni. Elméletileg korlátlan ideig vízen maradhatna - nyilatkozta a projektvezető, Roland Stelzer a Der Standard című osztrák lapnak. A meghajtásról a szél gondoskodik, az elektronikát napelemek látják el energiával. Vész esetén egy metanollal hajtott motor veszi át a feladatot, de legfeljebb egy hónapig. Elegendő hely áll rendelkezésre rajta a kutatási felszerelés - többek közt víz alatti mikrofonok és kamerák - elhelyezésére is.

Drága emberek

Most a bálnakutatási programokat ember által irányított hajók végzik, ami drága és rövid ideig tart, másrészt olyan rögzített állomások, amelyek csak korlátozott területet képesek vizsgálni. Stelzer szerint mostanában víz alatt sikló szerkezeteket is bevetnek, azokon viszont kevés felszerelés fér el.

A kutatók más területeken is felhasználnák a technológiájukat. Hasznát lehetne venni például a tengeri teherszállításban, vagy messze eső, illetve veszélyes területek megfigyelésében is. Most azonban a címvédésre készülnek a kanadai Kingstonban idén júniusban megrendezendő világbajnokságon. 

Rovatok