Index Vakbarát Hírportál

Megfosztották díjától a természetfotóst

2010. január 21., csütörtök 09:40

Megfosztották első helyezésétől a szervezők az Év természetfotósa verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat volt.

A londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt éves fotópályázatra benyújtott művek közül az egyik nyertes kép egy farkast ábrázol, amely éppen egy fakerítés felett ugrik át. A szakértői zsűri 43 ezer beérkezett fotó közül nyilvánította győztesnek a spanyol José Luis Rodriguez munkáját. A képhez mellékelt leírásban az szerepel, hogy a spanyol fotós hetekig állt lesben egy használaton kívüli karám mellett várva, hogy az általa kihelyezett csalira – egy jókora húsdarabra – a környéken kószáló farkas rátaláljon. Rodriguez azt a pillanatot kapta le, amikor a farkas a karám kerítését elegáns mozdulattal átugorva végre rávetette magát a csalihúsra.

Az októberi eredményhirdetés után többen megkérdőjelezték a fotó hitelességét. Louise Emerson, a verseny szóvivője szerdán elmondta, hogy a zsűri vizsgálódása után arra a következtetésre jutott, hogy a farkas valószínűleg olyan idomított állat, amit fényképészeti célokra lehet bérelni. Emerson közölte, A nagy tekintélyű verseny bírái a lefolytatott vizsgálat után döntöttek úgy, hogy a spanyol fotóstól visszavonják a díjat. A verseny szabályai szerint ugyanis a fogságban tartott állatok szerepeltetését be kell jelenteniük a fotósoknak.

Bár Rodriguez tagadja, hogy modellfarkast használt volna, a vizsgálatot lefolytató zsűritagok még meg is találták a fotón szereplő farkast. Az Ossian nevű állat a Madrid melletti Canada Real vadasparkban él. „Számos jellemző külső jegy alapján több szakértővel egyetértésben megállapítottuk, hogy ez ugyanaz az állat, mint amelyik a fotón szerepel” – mondta el a BBC-nek Mark Carwardine természetfotós, a zsűri egyik tagja. „Rodriguez urat diszkvalifikáltuk, és a jövőben sem indulhat a versenyen. Azt hiszem, ez elég erős üzenet.”

Bár a verseny 46 éves története során  még nem volt példa hasonló botrányra, nem ez az első természetfotó, aminek készítőjét hamisítással vádolják. 2003-ban Magyarországon is volt hasonló ügy: akkor Szentpéteri L. Józsefet, a National Geographic fotósát vádolta meg a Magyar Természetfotósok Szövetsége azzal, hogy kitömött állatokat használt egy kérészt felkapó jégmadarat ábrázoló fénykép elkészítéséhez. Szentpéteri tagadta a vádakat, de a fénykép negatívját nem volt hajlandó átadni, hogy tisztázza magát.

A National Geographicnak egyébként már korábban volt egy kínos ügye: 2004 nyarán a főszerkesztő, William Allen bocsánatot kért az olvasóktól, miután a lapban a tanzániai elefántvadászokról megjelent képek egyikéről kiderült, hogy megrendezett fotó – és így kétségbe vonta az egész képriport hitelességét. Az ominózus fotón bennszülöttek tartanak a vállukon elefántagyarakat, az egyik agyaron azonban jól látszik egy leltári szám, ez tűnt fel az olvasóknak.

Rovatok