Index Vakbarát Hírportál

Gőzhiány lassíthatta a felmelegedést

2010. január 29., péntek 13:39

Az elmúlt években a sztratoszférában esett a vízgőz koncentrációja, ami elegendő volt ahhoz, hogy lelassuljon a globális felmelegedés üteme.

2000 után csökkent az erősen üvegházhatású vízgőz légköri koncentrációja, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy 2000-2009 között lassult a felmelegedés üteme az előző évtizedhez képest. Persze még ennek ellenére is a valaha mért legmelegebb évtizedet hagytuk magunk mögött.

A jelenségről az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatója, Susan Solomon írt cikket a Science tudományos folyóirat eheti számában. Ebben nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért csökkent a sztratoszféra vízgőztartalma, melyet elsősorban a trópusi légtérben felemelkedő levegő szabályoz.

A sztratoszféra a Föld felszínéhez legközelebb lévő troposzféra fölött, és a mezoszféra alatt helyezkedik el. A közepes szélességi körökön a sztratoszféra alsó határa 10, felső határa 50 kilométeres magasságban van, a sarkköröknél azonban már 8 kilométeres magasságban kezdődik. A sztratoszféra érdekessége, hogy a magasság emelkedésével nő a hőmérséklet. 

Rovatok