Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Tyrannosaurus rex ősét

2010. január 29., péntek 16:40

Új taggal bővült a hírhedt Tyrannosaurus rex családja. Tudósok kiásták a földből egy 75 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz faj két példányát.

A nem túl félelemkeltő Bistahieversor sealeyi névre keresztelt dinó körülbelül 10 millió évvel a Tyrannosaurus rex megjelenése előtt élt, és a veszélyes ragadozóval egy csoportba tartozik. Valójában a lelet nem túl friss, 1998-ban ásták ki Új-Mexikóban, de az őslénykutatók csak hosszú évekig tartó tanulmányozás után merték kijelenteni, hogy a csontok új fajhoz tartoznak.

A Bistahieversor pont úgy néz ki, mint a T. rex, de néhány apró különbség miatt más fajnak tekintendő. A két csontlelet egy felnőtt és egy fiatal egyedé. A két lábon járó húsevő kilenc méter hosszú volt, egy tonnát nyomott, a feje pedig akkora volt, mint egy mosógép, mondta Thomas Carr, a Carthage College professzora, a Vertebrate Paleontologyin szaklapban közzétett cikk egyik szerzője. Persze a T. rex sokkal brutálisabb volt a maga 6 tonnájával és másfél méter hosszú fejével.

A T. rex és a Bistahieversor alapján a tudósok következtetni tudnak arra, hogy milyen tulajdonságok jelentek meg később. A primitívebb tyrannosaurus fajok kisebbek voltak, és valószínűleg még a kezeikkel kapták el az áldozataikat. Ezzel szemben Bistahieversor feje már elég nagy, tehát valószínűleg már az állkapcsával támadott.

Rovatok