Index Vakbarát Hírportál

A globális felmelegedéstől gyorsul a fák növekedése

2010. február 4., csütörtök 11:45

A globális felmelegedés hatására felgyorsult a fák növekedése - derül ki egy tanulmányból, amelyet amerikai szakemberek készítettek. A héten megjelent kutatás szerint az emelkedő hőmérséklet, a tenyészidő meghosszabbodása és az atmoszférában lévő széndioxid-mennyiség megnövekedése segíti a gyorsabb növekedést.

A Maryland amerikai szövetségi államban lévő Smithsonian környezetvédelmi kutatóközpont munkatársai az Egyesült Államok keleti részén vizsgáltak húsz éven át 55 erdőt. A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a fák jóval gyorsabban növekednek, mint azt várni lehetett volna.

A vizsgált fák között volt alig öt éve kihajtott fiatal példány és 225 éves matuzsálem is - a növekedés gyorsulása mindegyiküket érintette. A kutatók adatai szerint kilencven százalékuk legalább kétszer gyorsabban, de volt olyan, amelyik négyszer gyorsabban növekedett annál, mint amire számítottak.

A kutatók szerint ezt a klímaváltozás okozza, de tanulmányukban elismerik, hogy a kérdést még tanulmányozni kell a pontos okok meghatározásához. Véleményük szerint a tenyészidőt meghosszabbító hőmérséklet-emelkedés és a levegőben lévő széndioxid magas szintje segíti a növekedést.

Rovatok