Index Vakbarát Hírportál

Öt láda százéves whiskeyt találtak az Antarktiszon

2010. február 5., péntek 13:24 | aznap frissítve

A várt két láda helyett végül öt láda százéves whiskyt és brandyt talált az Antarktiszon egy új-zélandi kutatócsoport. A Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából kutakodó új-zélandiak a Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciója által hátrahagyott alkoholt ásták ki. A skót megbízó mintát akar venni a nemes szeszből, hogy feléleszthesse elveszett receptjét.

Az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány kutatói a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alól ásták ki a már 2006-ban megtalált ládákat (akkor a megfelelő felszerelés hiányában még nem tudták felszínre hozni az italt). "Legnagyobb megdöbbenésünkre öt ládát találtunk, hármon whiskys, kettőn brandys címke volt" – mondta Al Fastier, a kutatócsapat vezetője. A ládák némelyikét és feltehetően több üveget is megrepesztett a jég, azonban valószínűleg ép flaskák is vannak közöttük, hiszen amikor megrázták a rekeszeket, hallhatóan lötyögött a folyadék.

Richard Paterson, a Whyte and Mackay whiskyfőző mestere mennyei ajándéknak nevezte az értékes leletet. Ha az üvegek tartalmát hitelesítik, majd biztonságosan kivonják és elemzik, elképzelhető, hogy az eredeti recept rekonstruálható lesz. Az eredeti összetétel ugyanis elveszett az elmúlt évszázad alatt.

Sir Ernest Shackleton 1907-1909-es expedíciója már a szárazföldön tartott a Déli-sarkpont felé, amikor 160 kilométerrel a cél előtt kifogyott a készletekből, és visszafordulni kényszerült. Mivel a téli jégréteg gyors ütemben képződött, késedelem nélkül hajóra kellett szállniuk, hogy hazainduljanak Cape Roydsból, hátrahagyva bizonyos felszereléseket, többek között az italokat is.

Rovatok