Index Vakbarát Hírportál

300 millió éves megkövesedett erdőre bukkantak Oroszországban

2010. február 7., vasárnap 20:20

Háromszáz millió éves megkövesedett fatörzseket és levéllenyomatokat talált a Volga középső folyásánál elterülő Szamarai területen Alekszandr Szidorov, a helyi műszaki egyetem geológiai és ásványtani múzeumának vezetője.

Szidorov az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a fatörzsek és a levéllenyomatok mellett magvakat is talált. Először azt hitte, gyümölcsökkel van dolga, de aztán kiderül, hogy magvak, csak nagyon nagyok, 4-5 centiméter átmérőjűek. A tudós úgy vélte, a paleontológusoknak nagy szenzáció, hogy egyszerre találták meg a törzseket, a leveleket – illetve lenyomataikat – és a magvakat, mert ilyesmi ritkán fordul elő.

Szidorov 2000-ben kezdte a kutatást, de csak 2008-ban bukkant rá a most ismertetett leletekre. A munkát azóta is folytatja diákjaival, amit pedig megtalálnak, az kiállítják a vezetése alatt álló múzeumban.

Számos helyen léteznek ilyen megkövesedett erdők, a világ legismertebb és legkiterjedtebb megkövesedett erdősége az Egyesült Államokbeli Arizonában található, kietlen sivatagban, egy Holbrook és Navajo között elterülő, közel 900 négyzetkilométeres nemzeti parkban. Ott a Araucarioxylon arizonicum elnevezésű, az északi féltekén rég kihalt fák mintegy 225 millió éves megkövesedett törzsei, néhol rönkjei láthatók. Az erdő a földtörténet során különféle időjárási övezetekben volt, és sokáig volt víz alatt is. A fákat a beléjük hatolt, különféle oxidokkal színezett anyagok fantasztikusan kiszínezték, a parkban jószerivel minden kavicson jól látható, hogy megkövesedett fadarab.

Rovatok