Index Vakbarát Hírportál

Cukros üdítők táplálják a rákot?

2010. február 8., hétfő 13:04

Rákos sejtek növekedését segítik a cukros üdítők, állítja egy tanulmány, amely azt is megállapítja, hogy a gyümölcslé fogyasztása esetén sokkal kisebb a halálos hasnyálmirigyrák előfordulásának a kockázata.

Az üdítők nagy cukortartalma növelheti a szervezetben az inzulinszintet, ami a kutatók szerint hozzájárul a hasnyálmirigyben a rákos sejtek növekedéséhez. A cukor lebontásában segédkező inzulint a hasnyálmirigy állítja elő. Mark Pereira, a Minnesotai Egyetem munkatársa, a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban számolt be a kutatás eredményeiről.

A tanulmány elkészítéséhez 60 524 önkéntes szingapúri lakos egészségét követték nyomon 14 éven át. Az eltelt idő alatt 140 önkéntesnél alakult ki hasnyálmirigyrák. Megállapították, hogy azoknál, akik két vagy több cukrozott üdítőt ittak hetente, 87 százalékkal nagyobb volt a hasnyálmirigyrák kockázata.

Susan Mayne, a Yale Egyetem rákkutatója szerint óvatosan kell kezelni a kutatómunka eredményeit, mert szerinte kis esetszámon alapulnak a következtetések. A cukrozott italok fogyasztói között ráadásul többen voltak, akik például dohányoztak is vagy sok vörös húst ettek, így az üdítőkkel való egyértelmű ok-okozati összefüggés nehezen állapítható meg. 

Rovatok