Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a legősibb állat nyomait

2010. február 10., szerda 12:15

Angol tudósok megtalálták a legkorábbi, 565 millió éves állatnyomokat, amelyeket valószínűleg a legelső mozgó organizmus hagyhatott hátra.

Alex Liu és csoportja, az Oxfordi egyetem kutatói Kanadában, az új-foundlani Mistaken Pointban találták meg azt a sziklát, amely a feltételezések szerint megőrizte az első, kontrollált mozgásra képes állatfaj nyomait. A hely népszerű a paleontológusok körében, mivel itt találták meg az első ismert komplex, többsejtű állatközösség, az Edicara fauna maradványait is.

Az élőlények maradványait, amelyek a csigaszerű nyomokat hagyták, a tudósok nem találták meg, de Liu szerint nagyjából 13 milliméter szélesek lehettek. A hetven feltárt nyom mindegyike 5 és 17 milliméter közötti szélességű. Miután a kutatók összehasonlították a leleteket több ismert tengeri faj nyomaival, úgy találták, hogy  tengeri rózsa néven ismert növényállat nyomaihoz hasonlítanak leginkább. Ebből arra következtetnek, hogy az élőlényeknek a tengeri rózsák tapogatóihoz hasonló lábuk lehetett.

A sziklába vájt nyomok 565 millió évesek, ami azt jelenti, hogy körülbelül húsz millió évvel megelőzik a kambriumi robbanás néven ismert eseményt, amelynek során mintegy tízmillió év alatt a ma élő állatok őseinek legtöbbje kifejlődött, és az állatvilág sokszínűsége megsokszorozódott. Ebben az időben Mistaken Point víz alatt volt, az óceán fenekén.

A most felfedezett élőlény - legalábbis a tudósok erre következtetnek - különbözött az összes korábban itt megtalált organizmustól. A nyomok azonban hasonlítanak más, a kambriumi időszakra datált leletekkel, amelyeket korábban a legősibb nyomoknak véltek. Liu szerint az élőlények víz alatti földmozgások közvetítésével kerülhettek a sekély vízbe az óceánból. Valószínű, hogy az önálló mozgás képessége a sekély vízben fejlődött ki, mivel itt több a napfény, azaz változatosabb életformák kialakulására van lehetőség, és így az erőforrásokért is nagyobb vetélkedés folyik. Az új felfedezés arra utal, hogy a kambriumi robbanás előtti időszak élővilága jóval változatosabb lehetett, mint azt eddig gondolták.

Rovatok