Index Vakbarát Hírportál

Űrtávcsővel a rejtélyes Blazhko-effektus nyomában

2010. február 12., péntek 16:56 | aznap frissítve

Magyar kutatók a CoRoT fotometriai űrtávcsővel is vizsgálják az RR Lyrae csillagok misztikus modulációit.

Az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársainak domináns részvételével lezajlott kutatásról ír az Astronomy and Astrophyics című folyóirat legújabb száma. A kiemelt cikk a CoRoT RR Lyrae csoport eredményeit mutatja be.

A Paparó Margit vezette magyar kutatócsoport és külföldi kollégáik a francia-európai CoRoT (Convection, Rotation and planetary Transits) műholddal vizsgálták az RR Lyrae típusú pulzáló változócsillagokat. A típus egyes képviselőinek szabályos fényváltozásában ciklikus változások (amplitúdó és fázismoduláció) figyelhetők meg, melyek időskálája a néhány naptól a néhány száz napig terjed. A Szergej Nyikolajevics Blazskó (az elterjedtebb angol átírással Blazhko) orosz csillagászról elnevezett moduláció oka mindmáig rejtély, holott maga a jelenség több mint száz éve ismert.

A CoRoT 2006 decembere óta számos fedési exobolygót fedezett fel, emellett a fényességmérés nagy pontossága és a kitűnő mintavételezés révén nagyszerűen használható a csillagok oszcillációinak vizsgálatára. Az eszköz a V1127 Aquilae nevű, erős Blazhko-modulációt mutató RR Lyrae csillagot és környezetét 143 napig figyelte meg folyamatosan. Az adatsor 5 Blazhko-ciklust fed le, és a valaha mért legpontosabb, modulációt mutató RR Lyrae fénygörbe.

Ennek megfeleően magát a Blazhko-modulációs frekvenciát, valamint első és második harmonikusát is sikerült detektálni a V1127 Aql frekvenciaspektrumában. A modulációt leíró, szokásos triplet és kvintuplet szerkezeten túl magasabb rendű, a modulációt jellemző, egyenlő közű frekvenciastruktúra jelentkezik az alapmódus és harmonikusai körül, egészen a nyolcadik rendig. A legmeglepőbb eredmény mégis a domináns (alapmódusú) pulzációt és annak modulációját leíró frekvenciacsúcsokon kívül megfigyelt további kilenc frekvencia. Ezek valószínűleg nemradiális pulzációval magyarázhatók. Az új periodicitások egy további elemet jelentenek a Blazskó-jelenség megértését jelképező kirakójátékban. A kirakó darabjainak száma egyre több, a pontos magyarázat azonban még várat magára.

A magyar kutatók az adatok analízisében, értelmezésében és a kapcsolódó modellszámításokban is vezető szerepet játszottak.

Rovatok