Index Vakbarát Hírportál

Gyorsított sugárterápia a mellrák ellen

2010. február 15., hétfő 15:48

Egy három hétig tartó intenzív sugárterápia ugyanolyan hatékonynak bizonyult a korai stádiumban lévő mellrák kezelésénél, mint a hagyományos öthetes kezelés.

A McMaster Egyetem egyik elismert onkológusa, Dr. Tim Whelan és kutatócsoportja kiderítette, hogy tizenkét éven keresztül kevesebb az esély a mellrák újbóli kialakulására azoknál a nőknél, akik a gyorsított sugárterápián vettek részt. Dr. Whelan szerint az új kezelés nem csak Kanadában változtathatja meg a rákkezelés eddigi módszereit, hanem Észak-Amerikában is, később pedig az egész világon elterjedhet.

1993 áprilisa és 1996 szeptembere között a kutatók 1234 pácienst küldtek el véletlenszerűen a hagyományos vagy a gyorsított eljárásra. A kísérletben részvevő nőket tizenkét évig követték figyelemmel azért, hogy kiderítsék, ugyanolyan hatékony-e a gyorsított eljárás, mint a hagyományos. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy azoknál a nőknél, akiket mellrák miatt műtöttek, a gyorsított és intenzív sugárterápia ugyanolyan biztonságosan és hatékonyan pusztította el a megmaradt rákos sejteket, mint a hagyományos sugárkezelés.

Tíz évvel a kezelés után kiderült, hogy a gyorsított eljáráson részt vett nők 6,2 százalékánál tért vissza a mellrák, míg a hagyományos terápiával kezelt pácienseknél ez az arány 6,7 százalék volt. Egyik terápia során se kellett eltávolítani a mellet, így a résztvevők nem szorultak kozmetikai műtétre.

„A végeredmény mindenki számára kedvező, a betegeknek kevesebb ideig kell terápiára járni, nekünk pedig sokkal olcsóbb kivitelezni ezt az eljárást”- közölte Whelan. ”Jelenleg egy még gyorsabb terápiával kísérletezünk, és eddig sikeresnek tűnik a kezelés.”

Rovatok