Index Vakbarát Hírportál

Norvégia építi a legnagyobb szélerőművet

2010. február 17., szerda 15:42 | aznap frissítve

Újszerű technológiai megoldások jellemzik azt a kísérleti szélerőművet, amit norvégok fejlesztenek. Ha elkészül, kétezer háztartást láthat el elektromossággal.

Miközben a hagyományos energiahordozók egyre drágábbak lesznek, az alternatívak a folyamatos fejlesztéseknek hála egyre jobban megérik az árukat. Kedden mutattak be Magyarországon egy szélerőművet, ami a maglev-technológiáját alkalmazva lényegében súrlódás nélkül növeli hatásfokát, miközben a norvégok inkább a hagyományos technológia tökéletesítésén dolgoznak: megépítik a világ legnagyobb erőművét.

Az erőmű alapja egy 162 méter magas (tehát körülbelül egy ötvenemeletes épületnek megfelelő) oszlop lesz, a lapátok által rajzolt képzeletbeli kör átmérője pedig 145 méter. A szakértők szerint a szerkezet akár 10 megawattnyi energiát is tud majd termelni, ami körülbelül tizenötször annyi, mint amennyire egy átlagos, Magyarországon is látható társa képes. A 10 megawatt persze csak a maximális kapacitás, aminek átlagosan körülbelül a 20 százalékát fogja megtermelni az erőmű, ám még így is elég lehet egymagában ahhoz, hogy kétezer háztartást lásson el elektromossággal.

A tervek szerint 2011-ben épül majd fel a szélerőmű, legalábbis ezt állítja a beruházó Enova elnöke, Kjell Olav Skoelsvik. A teljes építési költség körülbelül 67,5 millió dollár lesz, aminek a harmadát fizetné ki a vállalat.

De a szélerőmű nemcsak a méretei miatt lesz érdekes, az alkalmazott technológiák egy része is kísérleti jellegű: az új anyagokkal sikerült csökkenteni a lapátok súlyát és a mozgóalkatrészek számát, ráadásul a fokozatmentes generátor is jót tesz a hatásfoknak.

Miután elkészül, a szárazföldön kezdik el tesztelni, és ha minden a tervek szerint halad, mehet végső munkahelyére, a tengerbe, ahol először a tornyot rögzítik a talajhoz, majd rászerelik a lapátokat. A szerkezet úgy épül meg, hogy a későbbiekben bárhova átszállítható legyen.

A norvég beruházás egyébként azért is példaértékű, mert az ország a világ egyik első számú kőolaj- és földgázexportőre, mégis nagy figyelmet fordít a megújuló energiákra. Saját szükségleteit például a bőségesen rendelkezésre álló fosszilis energia ellenére többnyire vízből nyeri, de egyre fontosabb szerepet játszanak a szélerőművek is az ország energiaellátásában.

Rovatok