Index Vakbarát Hírportál

Nanoszálból készül a környezetbarát égő

2010. február 22., hétfő 10:56 | aznap frissítve

Egy amerikai kutatóintézet égője energiatakarékosabb, mint a hagyományos izzó, és nem tartalmaz higanyt, tehát jobban kíméli a környezetet, mint a kompakt fénycsövek.

Nehéz helyzetben vannak azok, akik szeretnének kevesebb áramot fogyasztani, mert a hagyományos izzók nem elég hatékonyak, a fénycsövekben meg higany van, ami káros anyag. Szerencsére készül az ideális izzó, az RTI International kutatóintézete - az amerikai energiaügyi minisztérium támogatásával - kifejlesztett egy nanotechnológiás szerkezetet, ami minden szempontból környezetbarát.

A szerkezet nanocsövekből készül, amelyek sokkal vékonyabbak az emberi hajszálnál, de ugyanolyan hosszúak. A hatékony égő wattonként 55 lumen fényt termel, ez több mint ötször annyi, amennyire a hagyományos izzó képes. Higany nincs benne.

Ráadásul az új izzó kellemes fényt bocsát ki, jobban adja vissza a színeket, mint a kompakt fénycsövek. A meleg fehér, a semleges fehér és a hideg fehér fényforrások színvisszaadási indexei mind 90 felett alakultak.

Az RTI folytatja a technológia fejlesztését, és aktívan keresi a lehetőséget, hogy kereskedelmi forgalomba hozhassa. Az izzók három-öt év múlva lesznek megvásárolhatók.

Rovatok