Index Vakbarát Hírportál

A hosszú élet titka: élj fán

2010. február 24., szerda 10:18 | aznap frissítve

A fákon való élet a hosszú élet titka, a fákon élő emlősök kétszer annyi ideig élnek, mint földi társaik – állítják amerikai kutatók.

Az evolúciós biológusok már régóta állítják, hogy a természetes kiválasztódás azoknak az állatoknak kedvez, amelyek viszonylag biztonságos életmódot folytatnak. A madarak és a denevérek hosszú életre számíthatnak, hiszen könnyűszerrel elmenekülhetnek a ragadozók többsége elől – idézi a New Scientist az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Science) publikált tanulmányt.

A madarakhoz hasonlatosan a fákon élő emlősök is játszva egérutat nyerhetnek. Hogy megtudják, vajon ez a relatíve biztonságosabb életmód a hosszú élet záloga is egyben, az Illinoisi Egyetem két kutatója – Milena Shattuck és Scott Williams – 776 állat élettartamát vizsgálta, amelyek az emlősök összes főbb csoportját reprezentálták. Mint kiderült, a fák ágai között élő emlősök kétszer olyan hosszú életet remélhetnek, mint a hasonló méretű „talajlakók”.

A kutatások szerint ez a különbség megmutatkozik még abban az esetben is, ha a földön élő emlős testtömege sokkal nagyobb, mint a fákon tanyázó állaté. Például a mindössze 40-60 centis farksodró tovább él mint a tigris, holott utóbbi testtömege negyvenszer nagyobb. A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy a föld alatt megbúvó emlősök is hosszabb életre számíthatnak-e.

Rovatok