Index Vakbarát Hírportál

Felavatták a legnagyobb napelemes hajót

2010. február 25., csütörtök 17:55 | tizennégy éve frissítve

Leleplezték Németországban a világ legnagyobb napelemes hajóját, amellyel 2011-ben világkörüli útra indulnak. A katamaránban ötvenen utazhatnak.

Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb, napenergiával működő hajóját Németországban. A hatvantonnás PlanetSolar elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 km/h-s sebességet, és akár  ötven embert is vihet magával. A katamaránon ötszáz négyzetméternyi napelem van, a tervek szerint 2011-ben világkörüli útra indul.

"Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a földkörüli úton a kapitány lesz. Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből. A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette.

A tervezett nagy út több mint negyvenezer kilométer hosszú lesz, és várhatóan százharminc napig fog tartani, miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkoznak. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit. "Tiszta és csendes lesz"- mondta a hajó készítője.

A PlanetSolart márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821. születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, 2011. áprilisában pedig elindul a világkörüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

Rovatok