Index Vakbarát Hírportál

150 ezer éve a jegesmedvék is barnamedvék voltak

2010. március 2., kedd 11:10 | aznap frissítve

A jegesmedvék csupán 150 ezer éve fejlődtek ki a barnamedvékből - erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók a norvégiai Svalbard-szigetcsoporton talált ritka lelet, egy megkövesedett állkapocs vizsgálata nyomán.

A jegesmedvék az év nagy részében az Északi-sarkvidék jégmezőin élnek, és a jégtáblákat megolvasztó globális felmelegedés egyfajta jelképeivé váltak. Vizsgálati eredményeink megerősítették, hogy a jegesmedve fiatal evolúciós faj, amely 150 ezer éve vált külön a barnamedvétől, és rendkívül gyorsan fejlődött - közölte Charlotte Lindqvist, a Buffalói Egyetem biológiai tudományok tanszékének adjunktusa beszámolójában.

Lindqvist és munkatársai a kövületből nyert mitokondriális DNS-t elemezték, és megállapításaikat kedden hozták nyilvánosságra az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos lapjában. A mitokondriumok a sejteket látják el energiával, a belőlük kivont mitokondriális DNS kizárólag az anyától öröklődik tovább az utódra.

A tudósok eddig is tudták, hogy a jegesmedvék a barnamedvék leszármazottai, de vita volt arról, hogy szétválásuk mikor következett be. A kutatók most úgy számolták ki a lehetséges időpontot, hogy összevetették a 100-130 ezer évesre becsült, megkövült maradványból vett DNS-mintát a mostani jegesmedvék és barnamedvék DNS-vel.

A jegesmedve-kövületek azért mennek ritkaságszámba, mert az elhullott emlősök maradványait más állatok eltakarítják vagy lesüllyednek az óceán mélyére. A vizsgált példányra 2004-ben bukkant rá egy izlandi geológus.

Rovatok