Index Vakbarát Hírportál

Az oxigénnel dúsított alkoholtól nem leszünk másnaposak

2010. március 3., szerda 09:44

Koreai kutatók a Chungnam National University egyetemen az alkohol felszívódásával és lebontásával kapcsolatban végeztek kutatásokat – magyarán azt vizsgálták, hogy az egyes italok fogyasztása után mennyire gyorsan józanodik ki az ember, és mennyire lesz utána másnapos.

A kísérletekhez az országban népszerű, oxigénnel dúsított italokat használták – ettől ugyanolyan buborékos lesz az ital, mint a sör, a pezsgő, vagy a szénsavas üdítők, csak a buborékokban szén-dioxid helyett oxigén van.

A kísérletek azt mutatták, hogy az oxigén segít az alkohol lebontásában. Három külön tesztben kellett az alanyoknak 2,4, illetve 3,6 dl-t inniuk ugyanannak a 20 százalék alkoholtartalmú italnak az oxigénnel kevésbé, illetve erősen dúsított verziójából. Minden próba azt mutatta, hogy a nagyobb oxigéntartalom 20-30 perccel meggyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből, vagyis a józanodást. A tesztalanyok arról is beszámoltak, hogy kevésbé érezték magukat másnaposnak a nagy oxigéntartalmú italok fogyasztása után.

Az alkohol feldolgozásához a májunk oxigént használ fel (a vegyület lebontásán dolgozó enzimek oxigént fogyasztanak), és ha ezt a szervezet rögtön az itallal együtt megkapja, hatékonyabb és gyorsabb lesz a folyamat. A kutatók további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a hozzáadott alkohol hogyan változtatja meg az italok ízét, és milyen típusú italokkal működik együtt. Az eredményekre támaszkodva később a szervezetet kevésbé megterhelő, gyorsabban kiürülő, és másnaposságbiztos alkoholos italok lesznek kifejleszthetők a kutatók reményei szerint.

Rovatok