Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ felülvizsgálja klímajóslatát

2010. március 11., csütörtök 15:49

Ősz óta kiderült, hogy hiába állította az IPCC, Hollandiának csak a negyede és nem fele kerül veszélybe a globális felmelegedéstől, hogy a lehetséges környezeti hatások sem pontosak, és a gleccserek sem abban az ütemben tűnnek majd el, ahogy azt az ENSZ jósolta. A szervezet ezért felülvizsgálja korábbi állításait.

Az ENSZ vezető tisztségviselői azt tervezik, hogy a világ vezető tudósainak részvételével zajló InterAcademy Council gyűlésével párhuzamosan jelentik be: felülvizsgálják a nemzetközi szervezet egyik legismertebb jelentése, az Intergovernmental Panel on Climate Change (OPCC) állításait.

Pan Gimun, az ENSZ koreai főtitkára és Radzsendra Pacsauri, az IPCC vezetője a szervezethez közel álló informátorok szerint közösen jelentik majd be New Yorkban a felülvizsgálatot. Beszélnek arról is, hogy miként képzelik majd el a tények és állítások ellenőrzését, a hibák korrigálását: elsősorban külső, független szakértőket bíznának meg a tévedések megtalálásával. A munka egyébként az IPCC legutóbbi, 2007-es jelentésére vonatkozik: ez a tanulmány szolgáltatja az alapot a komolyabb klímavédelmi intézkedésekhez és a nemzetközi tárgyalásokhoz, ezért is kínos, hogy az utóbbi hónapokban több állításáról is kiderült: tévedésen vagy hazugságon alapszik.

A testület vezetői szerint a korrigálás szükséges annak érdekében, hogy az IPCC szigorú ajánlásait be lehessen tartatni, valamint hogy a jelentés és a mögötte álló szervezet reputációját helyre lehessen állítani, és elejét lehessen venni a további kritikáknak.

Az amszterdami InterAcademy Council a tudósok egy nemzetközi szervezete, amelynek komoly szerepe van az ENSZ-nek vagy a Világbanknak készülő tanulmányok összeállításában. A testületben tucatnyi ország vezető tudósai foglalnak helyet, így bevonásuk nemcsak az IPCC-jelentés összeállításába, de annak hibáinak kijavításába is kívánatos.

Rovatok