Index Vakbarát Hírportál

Sok mellrákos megmenthető lenne

2010. március 12., péntek 10:01

Az ÁNTSZ szeretné elérni, hogy átlagosan 10 százalékkal többen menjenek el az ingyenes emlő- és méhnyakrák-szűrésekre, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket megelőző vizsgálatokra. Kiszámolták: ha 10 százalékkal többen mennének el a rákszűrésekre, 1200 emberrel kevesebb halna meg évente.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 865 millió forint uniós forrásból tavaly óta kommunikációs kampányt folytat, ennek keretében idén tavasszal 3 ezer szakembert és civilt képeznek ki arra, hogyan győzzék meg a lakosságot a szűréseken való részvételre.

A program csütörtöki tájékoztatóján elhangzott: évente 2500 nő hal meg emlőrákban, 400-500 méhnyakrákban és 64-70 ezer ember szív- és érrendszeri betegségekben. Kovács Attila hangsúlyozta: bár Európában is élenjáró az a hálózat, amely Magyarországon a szűrésekre kiépült, mégis az európai átlagnál kevesebben mennek el a megelőző vizsgálatokra. Az emlőrák-szűrésekre a veszélyeztetettek csupán fele, a méhnyakrák-szűrésekre pedig a behívottak 6-7 százaléka. 

A helyettes országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a "kínálat megteremtése után a keresletet is meg kell teremteni". Ezt szolgálja az az uniós forrásból támogatott program, amely azt a célt tűzte ki, hogy 60 százalékra emelkedjen az emlőrák-szűréseken, 50 százalékra a méhnyakrák-szűréseken megjelentek aránya, ezen kívül 10 százalékkal többen menjenek el a szív- és érrendszeri vizsgálatokra is. 

Bicsák Krisztina, a program menedzsere elmondta: idén tavasszal 101 helyen egészségügyi szakdolgozókat, háziorvosokat, valamint olyan civileket képeznek ki az emberek meggyőzésére, akik a helyi közösségek véleményformálói. A civilek lehetnek például polgármesterek, tűzoltók, de plébánosok is. Hozzátette: a program végén, jövő májusban 250 háziorvosi praxisnál mérni is fogják, hogy a kommunikációs tréningek hatására valóban nő-e a szűréseken résztvevők száma.

Rovatok