Index Vakbarát Hírportál

Újra összeállnak az aszteroidák

2010. március 12., péntek 11:21

Most csak az űrtávcsövek fényképezőgépei lőnek kisbolygókra és aszteroidákra, de bármikor felbukkanhat egy objektum, amit atombombával kell megsemmisíteni, hogy ne találja telibe a Földet. Ha nem robbantunk elég nagyot, a fenyegető égitest újraformálódik a szilánkjaiból.

A legújabb űrtávcsövekkel már érzékelni tudjuk az 1 kilométernél nagyobb, Földet keresztező pályájú aszteroidákat, de ha ilyet találunk akkor azt szét is kell majd lőni. Megoldás lehet az atombomba.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen atombombát küldünk az űrbe. Egy friss szimulációból kiderült, hogy egy kisebb bomba hatására az aszteroida darabjai túl lassan távolodnának el egymástól, és gravitációs vonzásuk miatt újra összeállnának egy nagy aszteroidává.

Don Korycansky (Kaliforniai Egyetem) és Catherine Plesko (Los Alamos Nemzeti Laboratórium) a szimulációjukban 1 kilométer átmérőjű aszteroidát robbantottak szét. A szikladarabok néhány óra alatt újra összeálltak, a töltet méretétől függően 2-18 óra kellett a pusztító aszteroida létrejöttéhez.

Szerencsére tudunk elég nagy atomtöltetet gyártani, David Dearborn 2009-es tanulmánya szerint egy 900 kilotonnás atomtöltettel teljesen elpusztíthatók az 1 kilométeres aszteroidák.

Rovatok