Index Vakbarát Hírportál

Betegségeket terjeszthet az akupunktúra

2010. március 19., péntek 11:48

Bakteriális fertőzéseket, hepatitisz B és C vírusokat, sőt HIV fertőzést is átvihet a szennyezett akupunktúrás tű, a törlőruha vagy a melegpakolás - figyelmeztettek szakértőka British Medical Journal orvosi szakfolyóiratban.

Brit orvosok szerint az akupunktúrával összefüggő, bejelentett fertőzések száma csak a jéghegy csúcsa. Az orvosok szigorúbb ellenőrző intézkedések bevezetését sürgették.

A szakemberek szerint egyszer használatos akupunktúrás tűk
alkalmazását, valamint a bőr megfelelő fertőtlenítési eljárását lenne szükséges előírni. Szigorítanák az engedélyek kiadásának feltételeit és a szabályozást is.

Az alternatív orvoslás egyik legelterjedtebb módszere az
akupunktúra, amely arra az elméletre épül, hogy a test bizonyos
pontjaiba tűket szúrnak, hogy ezzel segítsék az energia áramlását. A hongkongi kutatók szerint az akupunktúra kockázatos is lehet, mert a tűket a bőr alá több centiméterig szúrják be.

Óvnak egy új szindrómától, amely a 21. században jelenhet meg, és melyet akupunktúrás mikobakteriózisnak neveztek el. Ez egy olyan fertőzés, melyet az akupunktúrás tű behelyezési pontja körül gyorsan szaporodó mikobaktériumok okoznak a szennyezett
törlőruhák és melegpakolások következtében. Hosszú lappangási ideje van, és általában tályogokhoz és fekélyekhez vezet.

Eddig ötven ilyen esetet írtak le, a fertőzött páciensek 5-10
százalékánál alakultak ki súlyos szövődmények. Azt eddig öt esetben bizonyították, hogy szennyezett akupunktúrás tű miatt fertőződött meg valaki hepatitisz B vírussal.

Rovatok