Index Vakbarát Hírportál

Fiatal kutatók kongatják a vészharangot

2010. március 22., hétfő 16:43

Fiatal magyar kutatók felhívást intéztek a leendő magyar kormányhoz az MTA honlapján. A kutatók szerint a hazai természettudományos kutatás helyzete tarthatatlan.

„Magyarországon a tudományos kutatás az összeomlás szélére jutott: az elmúlt évek kaotikus és kiszámíthatatlan kutatás-finanszírozása miatt ma már nemzetközi szinten kiemelkedő csoportok működése is ellehetetlenül” – fogalmaz a kutatók felhívása. Az aláírók – csupa fiatal, de koruk ellenére elismert és sokat idézett kutató – szerint a tudományos pályát választó tehetséges fiatalok jó része nem lát perspektívát Magyarországon, és külföldre menekül, gyakran már az egyetem elvégzése közben.

A kutatók kemény szavakkal illetik a korábbi kormányokat: „Az elmúlt évek sok intézkedésében nem láttuk az átgondoltságot és szakmai hozzáértést. Nem tapasztaljuk a bizalmat: a kutatói szféra meghatározó intézményeit megkerülve, pályázatnak álcázott közvetlen kormányzati döntésekkel hatalmas pénzeket fordítottak megkérdőjelezhető projektekre. Eközben a magyar alapkutatás zöme elsorvadt.”Az aláírók felhívják a figyelmet az alapkutatások fontosságára, szerintük téves és veszélyes az a nézet, hogy az államnak elsősorban az alkalmazott kutatás támogatására kell koncentrálnia.

Több pénzt az OTKA-nak

A fiatal kutatók azonnali intézkedést sürgetnek négy területen (bár úgy vélik, ez csak a kezdet lenne, a kutatás és az oktatás ezen túl is jelentős változtatásokra szorulna). Szeretnék, ha a következő kormány megerősítené az Országos Tudományos Kutatási Alapot (OTKA). „Az OTKA egy jól működő, demokratikusan szervezett, nyugati mintára létrehozott, kizárólag szakmai szempontok alapján működő pályázati iroda, amely a magyar kutatásban létfontosságú szerepet játszik, és amelyen keresztül az alapkutatás finanszírozása hatékonyan valósulhatna meg” – fogalmaz a felhívás, kitérve arra, hogy az utóbbi tíz évben az OTKA amúgy is túl alacsony költségvetése reálértékben megfeleződött. A kutatók szerint a büdzsé legalább megkétszerezése szükséges a pályázati rendszer összeomlásának elkerüléséhez.

A második terület a stabil posztdoktori rendszer kiépítése. A PhD fokozattal rendelkező fiatal kutatók jelenleg nehezen érvényesülnek Magyarországon, nincs kiszámítható rendszer, ami elegendő állást biztosítana a kutatói utánpótláshoz. A felhívás harmadik pontja az egyetemek és az egyetemi kutatás finanszírozására tér ki. Ezen a téren kisebb létszámú, kiemelt képzést biztosító kutatóegyetemekre, illetve azzal együttműködő akadémiai kutatóhálózat fejlesztését sürgetik az aláírók.

Külföldre menekülnek

Végül a kiemelt kutatói teljesítmény elismerését hiányolják az aláírók. A mai magyar rendszer szerintük alkalmatlan arra, hogy Magyarországon tartsa a legtehetségesebb egyetemi oktatókat és kutatókat. „Kövesse a kormányzat a Magyar Tudományos Akadémia példáját, és hozzon létre pályázat és szigorú szakmai minősítés alapján elnyerhető, kutatócsoport alapítási lehetőséget biztosító állásokat, melyek kiemelt fizetést és kutatástámogatást, valamint – a stabil posztdoktori rendszerrel együtt – életpályát biztosítanak a kimagasló munkát végző fiatal kutatóknak” – fogalmaz a felhívás. „Hozzon létre ezen felül a kormány ösztöndíjrendszert, mely a már állásban levő vezető oktatók és kutatók kiemelkedő szakmai teljesítményét honorálja.”

A kutatók szerint a fenti intézkedések jelentős része a támogatások átcsoportosításával megoldható. „Véleményünk szerint ezen intézkedések nélkül a hazai minőségi felsőoktatásnak és tudományos kutatásnak nincs jövője” – zárul a felhívás.

Rovatok