Index Vakbarát Hírportál

Házakat és agyakat javíthat egy rugalmas fémötvözet

2010. március 22., hétfő 13:54

Japán kutatók különlegesen rugalmas vasötvözetet, emlékező fémet hoztak létre, amelyet reményeik szerint bonyolult szív- és agyműtéteknél alkalmazhatnak, illetve földrengésveszélyes helyeken megerősíthetik vele az épületeket.

Rendkívül jól nyújtható és mágnesezhető fémötvözetről számol be a Science tudományos magazin legutóbbi száma. A tanulmány szerzői szerint a fém különleges rugalmassága lehetővé teszi, hogy visszatérjen eredeti formájába.

Az új vasötvözetből annyira vékony huzal készíthető, amellyel elérhető a testen belül az agy is. Az anyag emiatt széles körben használható lehet a sebészetben alkalmazott sztentek (az erek falát kitámasztó csövecskék) szállítására - monda T. Omori, a Tohoku Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Jelenleg nikkel-titán ötvözetből készült eszközzel juttatják be a szívbe a sztenteket, ám a huzal átmérője túl nagy ahhoz, hogy az agyba is bevezethető legyen.

A rendkívül rugalmas vasötvözetet a földrengés által veszélyeztetett térségek épületeinél is alkalmazhatják. "Az épületeket deformálja a földrengés, ám a szuperelasztikus ötvözet visszatérítheti az épületet eredeti szerkezetébe" – magyarázta Omori.

Rovatok