Index Vakbarát Hírportál

Online előadások az ELTE születésnapján

2010. március 24., szerda 13:10

Csütörtökön interneten is nézhető előadássorozat mutatja be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karát.

Hazánk legnagyobb egyeteme, az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén ünnepli 375. születésnapját. Ennek alkalmából az egyetem természettudományi kara (TTK) jubileumi előadássorozatot tart csütörtökön és pénteken. A csütörtök délutáni fizikai, kémiai, csillagászati és környezettudományi előadásokat az interneten élőben közvetítik.

14 órától először kémiai témájú előadásokat lehet megtekinteni, Császár Attila a kvantumkémia harmadik korszakáról fog beszélni, Perczel András pedig a cukorbetegségnél alkalmazott hatóanyag-optimálásról tart előadást. Ezután a Fizikai Intézet munkatársai következnek, Vicsek Tamás hálózatkutató témáka a kollektív viselkedés, Katz Sándor előadásának címe "A részecskefizika mint videojáték?", Frei Zsolt pedig a gravitációs hullámokról tart asztrofizikai előadást. Végül a Környezettudományi Centrumtól beszél Kiss Ádám és Weiszburg Tamás környezetünk jövőjéről és a környezeti ásványtan nevű új tudományágról.

Ezt kövezően "Az atomoktól a csillagokig" előadássorozat ünnepi előadása körülbelül 17 órától kezdődik, Timár Gábor beszél a Föld alakjáról, és annak ismerettörténetéről a görögöktől Eötvös Lorándon át a műholdas gravimetriáig.

Rovatok