Index Vakbarát Hírportál

Ázsia beszennyezi a világot

2010. március 29., hétfő 10:04

A monszun az egyik legerősebb szélrendszer, és éppen az erősen szennyező ázsiai régiók fölött fejti ki hatását. A sztratoszférába kerülő szennyező anyagok bejárják az egész világot.

Ázsia, India és Indonézia ipari régióinak légszennyezését a magas légkörbe szállítja a nyári monszun, derült ki egy kanadai műhold felvételeiből. A kutatók a hidrogén-cianid terjedését követték nyomon, és arra jöttek rá, hogy a légköri jelenségek miatt Ázsia szennyezései körbejárják az egész világot.

A hidrogén-cianid általában növények égésekor szabadul fel, többnyire ezzel követik nyomon a bozóttüzeket. A monszun hatását vizsgáló tudósok azért ezt az anyagot figyelték, mert négy évig a légkörben marad, de az óceánok fölött vegyi reakciók hatására lebomlik.

A kutatócsoport a műholdas adatok és számítógépes modellek alapján kiszámolták, hogy az ázsiai monszun a földfelszínhez közeli a levegőt felviszi a sztratoszférába, amely 10 kilométeres magasságban kezdődik. A szennyeződés több évig a sztratoszférában maradhat, de bizonyos anyagok leszivárognak az alsóbb légrétegekbe, míg mások elbomlanak.

"A monszun a legerősebb légköri cirkulációs rendszer, és éppen egy erősen szennyezett régió fölött fejti ki a hatását" – mondta el William Randel légkörkutató, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók szerint a klímaváltozás megváltoztathatja a monszun hatását, de egyelőre nem tudni, hogy miként. Elképzelhető, hogy több szennyező anyag kerül a légkörbe, de az is lehet, hogy csökken a felszívó hatás.

Rovatok