Index Vakbarát Hírportál

Afrikában lehet a megateleszkóp

2010. március 31., szerda 11:24

Dél-Afrika jó eséllyel felülkerekedhet Ausztrálián a világ legnagyobb rádióteleszkópjának megépítéséért folytatott küzdelemben - jelentette ki Naledi Pandor dél-afrikai tudományos és fejlesztési miniszter kedden.

A nemzetközi összefogással létesítendő teleszkóp évmilliárdokkal lesz képes visszahátrapillantani az időben. A végleges helyéről 2012-ben nyilatkoznak majd az illetékesek. Az 1,5 milliárd eurós beruházással megépítendő műszer ötvenszer érzékenyebb és tízezerszer gyorsabb lesz bármely eddigi teleszkópnál.

"Hatalmas erőfeszítéseket teszünk az ügy érdekében" - mondta Naledi Pandor Dél-Afrika legritkábban lakott, ám legnagyobb tartományában, Northern Cape-ben, a teleszkóp számára szánt helyen.

Az új létesítmény előreláthatólag háromezer antennával rendelkezik majd, ezek fele a tartomány Carnavon nevű városának környékén lehet, a többi Namíbiában, Botswanában, Mozambikban, Ghanában, Mauritiuson, Madagaszkáron, Kenyában és Zambiában kaphat helyet.

Carnavon azért ideális, mert annyira ritkán lakott, hogy ott szinte egyáltalán nem fenyegeti az érzékeny műszert a rádiótelefonos és más távközlési adások interferenciája. Emiatt már a dél-afrikai Karoo Array teleszkóp hét antennáját is itt építették meg.

Az új, Square Kilometer Array (SKA) elnevezésű teleszkóp "a világegyetem keletkezésébe nyújthat majd bepillantást, több mint 12 milliárd éves távolságba, amikor a galaxisok éppen csak formálódni kezdtek az ősrobbanás után" - mondta Deborah Sheperd, a projekt egyik kutatója. Az SKA képes lesz az élet jeleit is kutatni távoli csillagrendszerekben, és segíthet megérteni a  világegyetem tágulását okozó sötét energiát, valamint a fekete lyukakat. A tervek szerint 2022-ben készül el teljesen, és legalább ötven éven át fogják használni a szakemberek.

Sheperd szerint az SKA kiegészítheti a genfi CERN nagy hadronütköztetőjének adatait, amely szintén az ősrobbanást, illetve az azt követő pillanatokat vizsgálja.

Rovatok