Index Vakbarát Hírportál

Oxigén nélkül él egy többsejtű

2010. április 8., csütörtök 09:43

Szinte mindegyik élőlény oxigén segítségével termel energiát, és eddig csak a baktériumok közt ismertek néhány kivételt. Most találtak egy többsejtűt is, amely oxigén nélkül él.

Eddig a biológusok úgy gondolták, hogy a többsejtű élőlények nem képesek oxigén nélküli életre, de Roberto Danovaro és munkatársai, az olaszországi Ancona műszaki egyetemének tudósai megcáfolták ezt az elképzelést.

Danovaro és kollégái a loriciferák csoportjához tartozó apró, 0,2-0,3 milliméteres nagyságú fenéklakó tengeri élőlényeket vizsgálták, amelyek a homokszemek közti vízrétegben élnek a homokszemhez tapadva. A kutatók három expedíció során vettek mintákat a Földközi-tenger fenekének oxigénben szegény és nagy sótartalmú régióiból. Az organizmusokat aztán számos vizsgálattal analizálták. A tudósok eredményeikről kijelentették: "Megszereztük az első bizonyítékot arra, hogy létezik olyan többsejtű élőlény, amely élete során képes teljesen nélkülözni az oxigént".

Szinte minden élőlény oxigén segítségével nyeri kémiai energiáját. A kevés kivételek közé tartoznak a baktériumok, amelyek ezt a képességüket évmilliók során tökélyre fejlesztették. Több fajuk oxigén helyett kénvegyületekből nyeri az energiáját. Ilyen feltételek voltak ugyanis adottak az élet kialakulásának kezdeti szakaszában. 
A tengerfenéken és a tengerfenékben nagy területek vannak, amelyeken egyáltalán nincs oxigén. Ilyen az élettere az újonnan megismert többsejtű élőlényeknek is.

Rovatok