Index Vakbarát Hírportál

Online agyműtét Debrecenben

2010. április 13., kedd 15:51

Endoszkópos agyműtéteket mutatott be kedden két professzor Debrecenben az orvoscentrum idegsebészeti klinikáján, miközben a hazaiak mellett 12 országból érkezett orvosok és orvostanhallgatók figyelték a beavatkozásokat online közvetítéssel a helyszínen.

A koponyán belüli neuroendoszkópos műtéti eljárást öt éve vezették be Debrecenben. Több száz ilyen beavatkozást végeznek évente, és a gyermekeken elvégzett évi 200 idegsebészeti beavatkozás fele már endoszkópos eljárással történik, mondta Bognár László idegsebész professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) idegsebészeti klinikájának igazgatója a keddi sajtótájékozatóján.

A debreceni klinika évek óta együttműködik a Zürichben dolgozó Robert Reisch professzorral, a technológia egyik kidolgozójával, a keddre tervezett hat bemutató műtét egyik résztvevőjével. A speciális eljárás során a hagyományosnál kisebb metszést ejtenek a koponyán, és az endoszkópos kamera segítségével tárják fel az operálni kívánt területet.

Tumorra szabott

A kulcslyuksebészetben minden beavatkozást betegre szabottan készítenek elő, mondta Reisch. A műtéti tervezés ebben az esetben legalább olyan fontos, mint maga az operáció, és nem a tumor típusa, hanem elhelyezkedése alapján döntik el, hogy alkalmazható-e adott esetben ez az eljárás.

A neuroendoszkópos műtétek során különösen vigyázni kell, hogy ne sérüljenek az életminőséget meghatározó centrumok, idegek, miközben ezzel az eljárással a betegek lényegesen kisebb terhelésnek vannak kitéve, mint a hagyományos agyműtéteknél - mondta Robert Reisch.

Bognár László hozzátette, hogy a neuroendoszkópiával minimálisra csökkenthető a szövődmények kockázata, ezért elsősorban olyan rendkívül súlyos betegségeknél alkalmazzák, mint például az elzáródásos kamratágulat, a fejlődési rendellenességből származó agykamratágulat, a koponyaalapi tumorok, de az agyalapi mirigyek jóindulatú daganatai és az agyalapi verőértágulat is operálható ezzel a módszerrel.

Vonzzák a hallgatókat

A DEOEC idegsebészeti klinikáján az elmúlt öt évben megszerzett jelentős szakmai tapasztalat tette lehetővé, hogy az Aesculap Akadémia által meghirdetett kurzusra a világ minden tájáról érkezzen tanulni vágyó nemzetközi hallgatóság Debrecenbe. Robert Reisch világviszonylatban is egyedülállónak nevezte azt a szakmai munkát, ami a debreceni idegsebészeten a speciális neuroendoszkópos műtéti eljárás alkalmazásával folyik.

Rovatok