Index Vakbarát Hírportál

Kihirdették a kutatóegyetemi pályázat eredményét

2010. április 16., péntek 15:44

Hiller István oktatási és kulturális miniszter „kutató- elitegyetem", illetve „kiváló egyetem” minősítést adott 5-5 egyetemnek. Az elismeréseket a tárcavezető Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével közösen adta át pénteken. A Pécsi Tudományegyetem nem kapta meg a kutató-elitegyetemi címet.

Némi csúszással kihirdették az év elején meghirdetett kutatóegyetemi pályázat nyerteseit. Az eredményt Hiller István szakminiszter ismertette. Eszerint kutató-elitegyetemi címet kapott a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Ezen kívül kiváló egyetem miniszteri elismerést kapott a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem.

Bajnai Gordon kormányfő az átadóünnepségen azt mondta, a kutató- elitegyetem nemcsak cím, hanem rang is: pénzt, karizmát, fegyvert ad, mert a „tudás fegyver”. Mint mondta, a cél nem az, hogy az elismerést elnyerő egyetemek a tudás bevehetetlen várai legyenek, hanem, hogy a kapuk mindenki előtt nyitva álljanak. A kutató- elitegyetemek Magyarország közös céljait kell, hogy szolgálják tevékenységükkel.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar felsőoktatási intézményeknek Európában is számon tartott intézményekké kell válniuk. Ennek megvalósításában fontos szerepet játszik a kutató- elitegyetem cím létrehozása.

Furcsa pályázat

A pályázatnak volt néhány furcsasága, például szokatlanul gyorsan bonyolították le. A felsőoktatási törvény megfelelő módosítása december 12-én lépett hatályba, két nap múlva meg is tartotta alakuló ülését az öttagú Kutatóegyetemmé Minősítő Bizottság, január 11-én megjelent a pályázat, amelynek leadási határideje január 29. volt. Azaz az egyetemeknek csupán három hetük volt a részletes dokumentáció összeállításáram, többek között az elmúlt öt évben elért tudományos eredményekről szóló jelentések összegyűjtésére.

Az eredeti tervek szerint Hiller István február 10-én már ünnepélyesen át is adta volna a kutatóegyetemi okleveleket – januárban emiatt még több szakmabeli úgy vélte, a pályázat gyors elbírálásának egyetlen célja, hogy Hiller kampányolhasson az eredménnyel. Végül az eredményhirdetést eltolták március 10-re, de márciusban nem volt eredményhirdetés – a további csúszáshoz a szaktárca nem fűzött különösebb magyarázatot.

További furcsaság, hogy az egyetemek finanszírozása majd csak 2013-tól függ a kutatóegyetemi címtől, és mivel a cím csak három évre szól, a most befutó intézményeknek is újra kell majd pályázniuk 2013-ban. Az Oktatási Minisztérium szerint a címek odaítélésének mégis van jelentősége: a hazai felsőoktatás átalakulását is szimbolizálja és megmutatja, mely egyetemek járnak élen, ami motiválhatja a pályázat veszteseit is.

Pécs nem nyert

Meglepő továbbá, hogy két címet – a „kutató-elitegyetem” mellett a „kiváló egyetem” címet – is odaítélt a minősítő bizottság, holott a pályázat kiírásában csak „kutatóegyetem” szerepel. A tárca szerint a „kiváló egyetem” csak egy-egy szakterület minősítése, míg a „kutató-elitegyetem” az egész intézményé.

A Pécsi Tudományegyetem nem kapta meg a kutató-elitegyetemi címet – ezt már március 25-én megjósolta többek között a bama.hu. Az súlyos adósságokkal küszködő egyetemen éppen aznap volt rektorváltás: az egyetem szenátusa titkos szavazással Bódis József orvosprofesszort választotta meg a korábbi rektor, Gábriel Róbert biológus professzor helyett.

Rovatok