Index Vakbarát Hírportál

Stephen Hawking szerint ellenségesek lehetnek a földönkívüliek

2010. április 26., hétfő 11:19

Stephen Hawking a cambridge-i egyetem világhírű elméleti fizikusa a Discovery Channel tévécsatornának készített új ismeretterjesztő sorozatában arról beszél, hogy milyennek képzeli a földönkívüli civilizációkat.

A ritka sorvadásos betegsége miatt szinte teljesen megbénult tudós csak számítógép és hangszintetizátor révén képes érintkezni a külvilággal, nevéhez mégis több népszerű, a laikusoknak is élvezhető tudományos könyv fűződik, többek között Az idő rövid története vagy A világegyetem dióhéjban.

A világ talán leghíresebb élő tudósa azt mondta, a matematikai logika alapján biztosra vehető, hogy kialakultak földönkívüli létformák valahol az univerzum százmilliárd galaxisában. A kérdés nem is annyira a létezésük, hanem hogy milyenek lehetnek. Hawking három variációt sorol fel: elképzelhető, hogy még csak mikrobaszintig fejlődött a földönkívüli élet, vagy a földi férgeknek megfelelő, egyszerűbb létformákig, de az is lehet, hogy nálunk fejlettebbek, óhatatlanul felélték a szülőbolygójuk erőforrásait, és nomád életmódot folytatnak.

Hawking szerint a találkozás a fejlett idegen létformákkal katasztrofális következményekkel járhat, és a legvalószínűbb egy olyasfajta konfliktus, mint az európai hódítók az amerikai indiánok közötti volt 500 éve.

Rovatok