Index Vakbarát Hírportál

Óriás mélytengeri medúzát filmeztek le

2010. április 27., kedd 17:02

Amerikai kutatóknak sikerült egy távirányítású eszköz esgítségével lefilmezniük egy hatalmas mélytengeri medúzafaj, a Stygiomedusa gigantea egyik példányát. Az óriási medúzát a felfedezése óta eltelt 110 év alatt csak 114-szer sikerült észlelni.

Mark Benfield professzor, a Louisianai Állami Egyetem munkatársa elmondta, hogy az észlelésre a hasonló megfigyelésekre alapított Serpent projekt keretein belül került sor – írja a BBC hírportálja. A projektben energiszolgáltató cégek, mint a BP, a Shell, a Chevron és a Petrobras mélytengeri kutatókkal működnek együtt: a cégek által biztosított felszerelés, a távirányítású járművek segítségével a tudósokak lehetőségük nyílik az óceán mélyét az eddigieknél sokkal részletesebben megfigyelni. Ugyanennek a kutatásnak hála a csapat nemrég sikeresen lefilmezte az egyik legnagyobb óceáni halfajta, a kardos szíjhal egy példányát.

A most lefilmezett medúzáról nem sokat tudnak, de azt feltételezik, hogy az egyik legnagyobb termetű gerinctelen ragadozó a mélytengeri ökoszisztémában. A hatalmas medúza négy karja egyenként több mint hatméteresre is megnőhet. Az észlelések nagyon ritkák, korábban a kutatóknak csak néhány alkalommal, az Egyesült Államok nyugati partvidékén és Japán közelében sikerült megfigyelniük az állatot, a Mexikói-öbölben azonban most először. 2005 és 2009 között mindössze négy lehetséges észlelést jelentettek világszerte.

A felvételek, amelyeken a medúza szerpel, 996 és 1747 méter közötti mélységekben készültek. A tudósok most meg tudták figyelni, hogyan kapcsolódik rá az állat karjaival a járműre, ami új elméletekkel szolgált az eddig ismeretlen funkciójú végtagokat illetően. A tudósok megfigyeltek egy ugyancsak ritka halfajtát is, amely valószínűleg szimbiózisban él a medúzával, annak belsejében úszva jut táplálékhoz és így védi magát más ragaozókkal szemben.

A korábbi kutatások és megfigyelések adatai alapján megállapították, hogy a faj a világ óceánjaiban mindenfelé elterjedt, a sarkvidéki területeket kivéve. Most arra próbálnak kidolgozni egy elméletet, hogyan terjedhetett el ilyen széles körben. Benfield professzor és csapata arra törekszenek, hogy további észlelések útján derítsenek ki minél többet az óriási medúzáról és azokról a fajokról, amelyekkel megosztja az óceánok mélyét. Tanulmányukat az angliai Tengerbiológiai Társaság folyóiratában publikálták.

Rovatok