Index Vakbarát Hírportál

Hetven éve nem eszik és iszik egy indiai jógi

2010. április 30., péntek 16:22

1940-ben evett és ivott utoljára, azóta a levegőből táplálkozik, és egy istennő táplálja a életelixírrel, így nincs szüksége élelemre - állítja a 82 éves indiai Prahlad Jani, akit a helyiek szent emberként, sadhuként tisztelnek.

A jógit hat napja vizsgálják az orvosok egy indiai katonai kórházban, a legszigorúbb felügyelet alatt. Azóta valóban nem evett és nem ivott, viszont egyáltalán nem mutatkoznak rajta azok a tünetek, amelyeknek ennyi koplalás és vízhiány után kellene: kiszáradás, súlyveszteség, kimerültség és izomsorvadás.

A teszteket 15 napig szeretnék folytatni az indiai védelmi minisztérium orvosai, illetve olyan orvosok, akik az áltudományok gyakorlói és csalók leleplezésének specialistái. Egyelőre úgy tűnik, Jani szervezetének tényleg nincs szüksége sem vízre, sem élelemre, az emésztése egyáltalán nem működik, a wc-t sem használja, a húgyhólyagjából pedig felszívódik a vizelet. Egy orvoscsoport 2003-ban már megvizsgálta a jógit, de az akkori eredmények ellentmondásosak voltak, a tíznapos kísérlet végén ugyanis a férfi egy kicsit fogyott.

A hinduk között nem szokatlan, hogy 8-10 napos böjtöket tartanak, a jógik pedig akár 50 napig is képesek élelem nélkül meditálni (a leghosszabb feljegyzett koplalás, amit túl is élt az éhező, 74 napig tartott), víz nélkül azonban csak néhány napig képes működni az emberi szervezet, 72 óra után már halálosak is lehetnek a kiszáradás tünetei, és 5-6 napnál tovább elméletileg lehetetlen víz nélkül élni a tudomány jelenlegi állása szerint.

A vizsgálatokat vezető orvos, Dr G. Ilavazhagan szerint ha sikerül rájönniük, hogyan képes táplálék nélkül élni a jógi, az forradalmasíthatja az orvostudományt.

Rovatok