Index Vakbarát Hírportál

Király Zoltán kapta az MTA aranyérmét

2010. május 3., hétfő 12:30

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át hétfőn, az MTA 180. közgyűlésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, az újságírói elismeréseket, valamint a Wahrmann Mór-érmet. A díjazotttak között van Stöckert Gábor, az Index újságírója is.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a 2010. évi legmagasabb kitüntetését, az Akadémiai Aranyérmet Király Zoltánnak, az MTA rendes tagjának, az MTA Növényvédelmi Kutatóintézet kutatóprofesszorának, egyetemi tanárnak adományozta "az ellenálló növények nemesítése érdekében, a növényi betegség-ellenállóság területén végzett biokémiai és élettani kutatásaiban elért sikereiért; a szelekciós és biotechnológiai rezisztencia-nemesítésbe bevezetett új módszerért, amelynek során a növényi betegség-ellenállóságot az oxidatív stresszel szembeni rezisztenciára alapozta".

A MTA Elnöksége kiemelkedő tudományos munkásságuk elismeréseképpen 12 kutatót részesített Akadémiai Díjban.

Akadémiai Díjjal tüntették ki Ács Tibort, az MTA doktorát, nyugalmazott egyetemi magántanárt, Czitrovszky Aladárt, az MTA doktorát, az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet osztályvezetőjét, tudományos tanácsadóját, Dudás Illést, az MTA doktorát, a Miskolci Egyetem Gépgyártástechnológiai Tanszékének egyetemi tanárát.

Megosztott Akadémiai Díjban részesült Homonnay Zoltán, az MTA doktora, az ELTE TTK Magkémiai Tanszék egyetemi tanára, dékánhelyettese és Kuzmann Ernő, az MTA doktora, az MTA Kémiai Kutatóközpont Nukleáris Kémiai Laboratórium, az ELTE Kémiai Intézet laboratóriumvezető tudományos tanácsadója, egyetemi magántanára.

Ugyancsak Akadémiai Díjjal ismerték el Kemény Lajost, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát, Madas Editet, az MTA doktorát, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatóját, Németh Andrást, az MTA doktorát, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadóját, osztályvezetőjét, Palkovics László Amandot, az MTA doktorát, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kara tanszékvezető egyetemi tanárát, Pósfai Mihályt, az MTA doktorát, a Pannon Egyetem egyetemi tanárát, Tomka Bélát, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docensét, valamint Tompa Pétert, az MTA doktorát, az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézete tudományos tanácsadóját.

Az MTA Elnöksége a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói munkásságuk elismeréseképpen Akadémiai Újságírói Díjban részesítette Egyed Lászlót, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatóját, Liptay Katalint, a Magyar Rádió Zrt. Kulturális Szerkesztőségének kulturális újságíróját, szerkesztő-műsorvezetőjét, valamint Stöckert Gábort, az Index tudományrovatának szerkesztőjét.

Az MTA Vezetői Kollégiuma 2010-ben Wahrmann Mór-érmet adományozott Hamvas Istvánnak, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettesének "több évtizedes, az atomenergia területén elért kiemelkedő műszaki-tudományos teljesítményéért és a Magyar Tudományos Akadémiával és intézeteivel kialakított eredményes szakmai együttműködés megteremtéséért".

Rovatok