Index Vakbarát Hírportál

Kritikus hónapban jött az olajszennyezés

2010. május 4., kedd 10:51

Hónapokig nem derül ki, hogy az olajszennyezés mekkora kárt okoz a Mexikói-öböl élővilágának, de már most tudható, hogy komoly problémát okoz a régió veszélyeztetett állatainak.

A Mexikói-öbölben májusban van a madarak vándorlási szezonja, az évnek ebben a szakaszában több száz faj vonul át a térségen. Az Egyesült Államokban május 9. a vándorló madarak világnapja, ekkor ünneplik az Észak-Amerikán átutazó madarakat.

Most különösen fontos, hogy a környezetvédők felhívják a vonuló fajok védelmére, mert Louisiana partjainál már most érezhető a szennyezés káros hatása.

Komoly veszély fenyegeti a barna pelikánt (Pelecanus occidentalis), amelynek éppen elkezdődött a párosodási szezonja. A madarak Louisiana partközeli szigetein fészkelnek, többek közt a Chandeleur szigeten, amelyet már elért a szennyezés. A barna pelikán tavaly került le a veszélyeztetett fajok listájáról.

Bajban van az antillai csér (Sternula antillarum),a parti lile (Charadrius melodus), a Wilson-lile (Charadrius wilsonia) valamint az amerikai csigaforgató (Haematopus palliatus).

Az olaj öl

Az Exxon Valdez katasztrófája már bebizonyította, hogy az olaj környezeti katasztrófát okoz. A szennyezett madarak nem tudják melegen tartani magukat, nem tudják megtisztítani magukat.

A Mexikói-öbölben múlt pénteken fogták el az első olajjal szennyezett madarat, és megkezdték a kezelését.

A világ leginkább veszélyeztetett tengeri teknősfaja, az Atlanti fattyúteknős tojásrakási szezonjai is elkezdődött, és éppen az állat vonulási útvonalán van az olajfolt. Rajta kívül még négy másik fenyegetett teknősfaj él a környéken.

Rovatok