Index Vakbarát Hírportál

Hajnalban jön az Éta Aquarida meteorraj

2010. május 5., szerda 16:16

Csütörtök hajnalban várható az Éta Aquarida meteorraj maximuma, az érdeklődőknek elég korán kell felkelniük.

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapja szerint az Éta Aquarida meteorraj maximuma idén május 6-án hajnalra várható. Az éjszaka utolsó óráiban, a hajnali pirkadatot megelőzően látszik majd. A látvány megéri a fáradtságot, mert a meteorok nagyon hosszan, több másodpercig repülnek a légkörben, fénylő csíkot húzva maguk után.

Az Éta Aquarida története 1863-ban kezdődött, amikor Hubert A. Newton ősi rajok adatait vizsgálta. Ekkor figyelt fel az április végi, május eleji aktív periódusra, és egészen a Kr.u. 401-ig visszamenően talált feljegyzéseket a raj jelentkezéséről.

Hivatalosan 1870-ben fedezte fel a jelenséget G.L. Tupman, majd 1876-ban Alexander S. Herchel felismerte, hogy a raj a Halley-üstökösből visszamaradt por. Maga az üstökös 1986-ban járt utoljára Föld-közelben, manapság az Uránusz pályáján túl található. A Föld a visszamaradt port májusban és októberben keresztezi: májusban az Éta Auqaridákat, októberben az Orinoidákat csodálhatjuk.

Ez egy öreg meteorraj, ezért lehet megfigyelni olyan régóta, ezért annyira komplex a szerkezete. Sajnos az utolsó negyedben lévő Hold zavarni fogja a megfigyelést, de a tapasztalatok szerint ekkora holdfázis mellett már érdemes vizuális észleléseket folytatni, csak ne a Hold felé nézzünk, hanem észak-északkelet felé - emeli ki az MCSE honlapja. 

Rovatok