Index Vakbarát Hírportál

Az alkohol jót tesz infarktus után

2010. május 6., csütörtök 09:30

A szívroham után mértékletesen alkoholt fogyasztó pácienseknek jobbak a kilátásaik, mint az ivással teljesen felhagyó társaiknak - állítják tanulmányukban amerikai kutatók.

Több tanulmány igazolta már, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás segít a szívproblémák megelőzésében, ám most először vizsgálták, hogy szívroham után miként befolyásolja az egészségi állapotot.

Amerikai kutatók James H. O'Keefe vezetésével 325, szívrohamon átesett ember egészségét követték nyomon évekig. Megállapították, hogy azok, akik mértékletesen ittak infarktus után is, jobb általános fizikai állapotban voltak, mint azok, akik felhagytak az ivással. Ritkábban jelentkezett náluk mellkasi fájdalom is, ám nem bizonyított, hogy mindez kizárólag az alkoholnak köszönhető.

A felmérésben résztvevő pácienseket 19 amerikai kórházban kezelték, bevallásuk szerint szívrohamuk előtt mindannyian mértékletes ivók voltak. Az infarktus után 84 százalékuk tartotta meg alkoholfogyasztási szokását, 16 százalékuk pedig teljesen felhagyott az ivással. Egy év elteltével az első csoport tagjai magasabb pontszámot értek el a kérdőíves egészségügyi kikérdezés alapján, mint az absztinensek. A fizikai teljesítményre vonatkozó kérdések között olyanok voltak, amelyek a lépcsőjárásra, csomagcipelésre és egyéb, mindennapi tevékenységekre vonatkoztak.

Három év elteltével összehasonlították a kutatók a páciensek halálozási adatait is: a mérsékletesen ivóknak csak hat százaléka halt meg, míg az absztinenseknek tíz százaléka, és az újabb kórházi ápolásra szorulók aránya is jobb volt az első csoportban.

Rovatok