Index Vakbarát Hírportál

Bioanyag utánozza az izmokat

2010. május 7., péntek 16:00

Mesterséges fehérjékből hoztak létre olyan új, szilárd bioanyagot kanadai kutatók, amely igen pontosan utánozza az izmok rugalmasságát.

A University of British Columbia kutatói rövidebb, előre megtervezett fehérjékből készítették el a titin nevű óriásmolekula szerkezetét másoló szilárd bioanyagot, amely szövetek kiváltására is alkalmas lehet egykor.

A harántcsíkolt izmokat alkotó egyik fehérjét óriási mérete miatt nevezték el titinnek a titán szó alapján. A connectin néven is ismert molekulát 1977-ben sikerült először izolálni, szerkezetét később határozták meg. A titin alapvető szerepet játszik az izmok passzív rugalmasságában.

A gyöngysorra emlékeztető mesterséges titin-változat mérete nagyjából százada a természetes fehérjemolekuláénak. Az eredményül kapott gumiszerű bioanyag az igazi izmokhoz hasonlóan nagy rugalmasságot mutatott kis terhelésnél, ám ellenálló volt nagy feszítésnél. Ez a fehérjetípus feszítőerő hatására kinyúlik, így osztva szét az erőhatást, hogy megelőzze az izomszövetek túlfeszítés miatti károsodását.

A kanadai kutatóknak sikerült lemásolniuk az izomszövet egyik alapvető tulajdonságát. Hongbin Li kutatásvezető elmondta, hogy a mechanikai tulajdonságok, melyeket a bioanyagot alkotó egyes fehérjékbe beterveztek, nagyobb fizikai méretben is hasznos mechanikai tulajdonsághoz vezetnek. Reményeik szerint további molekulák tervezésével újabb izomtulajdonságokat reprodukálhatnak. 

Rovatok