Index Vakbarát Hírportál

Kvantumteleportálást mutattak be izraeli tudósok

2010. május 14., péntek 15:50

A fény Albert Einstein által kísérteties távoli hatásként leírt tulajdonságát kutató izraeli tudósoknak sikerült minden eddiginél több - szám szerint öt - foton állapotát összekapcsolniuk.

A Weizmann Intézet fizikusai a Science tudományos magazinban tették közzé tanulmányukat az egyidejűleg két stabil kvantumállapotban létező fotonok előállításáról.

A kvantumteleportálásnak nevezett jelenséget szupergyors kvantumszámítógépek készítésére lehet majd használni, igen gyors adatátvitel és feltörhetetlen titkosítás érhető el segítségével.

Jaron Silberberg kutatásvezető a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy jelenleg még komoly akadály van az összekapcsolt kvantumállapotok létének demonstrálása és a gyakorlati alkalmazás között, mert ezek az állapotok igen törékenyek. A fotonok kvantumállapota ugyanis bármely külső beavatkozástól megváltozik.

A kutatócsoport Science-beli tanulmányban rámutatott, hogy korábban három volt a legtöbb foton, amelyeknél sikerült egyidejű összekapcsoltságot igazolni a vizsgálatok során.

Rovatok