Index Vakbarát Hírportál

Új fajokra bukkantak Új-Guineán

2010. május 18., kedd 16:15

Egy hegyes orrú fabéka, a világ legkisebb törpekenguruja és egy sárgaszemű gekkó is azok között a fajok között van, amelyeket kutatók egy érintetlen új-guineai esőerdőben fedeztek fel 2008 végén.

Az új fajokról készült képeket és leírásokat a kutatók hétfőn tették közzé, szándékosan a biológiai sokféleség világszerte május 22-én tartandó nemzetközi napja előttre időzítve.

Pinokkió

A nemzetközi kutatócsapat a sziget Indonéziához tartozó nyugati részén, a 2000 méter fölé magasodó Foja-hegység trópusi esőerdeiben vizsgálódott. A Conservation International nevű nemzetközi természetvédő szervezet és a National Geographic Society közlése szerint a talált fajok közül sok feltehetően új a tudomány előtt, köztük számos emlős, egy hüllő, egy kétéltű és egy tucat rovar.

A békát a kutatók rögvest el is nevezték - igaz, nem tudományos igénnyel - Pinokkiónak, ugyanis a hímnek hosszú, hegyes orra van, amely felfelé mered, amikor párját hívja, egyébként pedig lekonyul.

"Miközben az állatok és a növények világszerte évmilliók óta nem látott ütemben pusztulnak ki, ezeknek az elképesztő életformáknak a felfedezése olyan örömhír, amelyre nagy szükségünk volt - hangsúlyozta Bruce Beehler, a Conservation International kutatója, az expedíció egyik résztvevője. - Az ilyen helyek egy egészséges jövőt jelentenek mindannyiunk számára, és megmutatják, hogy még nincs késő megállítani a jelenlegi kihalási válságot".

Visszafordíthatatlan

Az ENSZ napokban kiadott Global Biodiversity Outlook című jelentése rendkívül borús képet fest a biodiverzitás globális helyzetéről. Hacsak a kormányok nem tesznek sürgősen erélyes lépéseket, az állat- és növényfajok kipusztulása nagy valószínűséggel rövidesen eléri azt a pontot, ahol a folyamat már visszafordíthatatlanná válik - véli a világszervezet.

A jelentés szerint a biológiai sokféleség zsugorodásáért elsősorban a környezetszennyezés, a klímaváltozás, az aszályok, az erdőirtás, az orvvadászat és a túlhalászat a felelős.

Rovatok