Index Vakbarát Hírportál

Lemondtak a Phoenix űrszondáról

2010. május 25., kedd 13:36

Az amerikai űrkutatási hivatal hivatalosan is halottnak nyilvánította a Phoenix Mars-szondát, amely 2008-ban landolt a vörös bolygón.

Súlyos sérülések okozott a Phoenixnek a marsi tél, és a bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda nem tudta felvenni vele a kapcsolatot. Az űrszonda múlt héten 61. alkalommal repült el a Phoenix felett, és negyedszer próbált kommunikálni a leszállóegységgel.

"A Phoenix teljesítette küldetését, még tovább is működött a tervezettnél. Habár munkáját befejezte, a tudományos tevékenységéről szóló információk elemzése még eltart egy darabig" - mondta Fuk Li, a JPL Mars-programjának vezetője.

A Mars-szonda az égitest északi pólusának közelében landolt 2008. május 25-én. Élettartamát három hónapra tervezték, a háromlábú szerkezet azonban öt hónapig bírta, mielőtt a fogyatkozó napfény miatt megszűnt az energiaellátása.

Parányi esély azonban mégis volt arra, hogy a zord tél ellenére is működőképes maradjon, a NASA ezért próbálta meg felvenni a kapcsolatot.

Rovatok