Index Vakbarát Hírportál

Sok nő hal meg szélütésben

2010. május 31., hétfő 08:49

A magas vérnyomás folytatása lehet agyi katasztrófa, ami ritkábban járna olyan súlyos következményekkel, mint az ma gyakran tapasztalható, ha az emberek ismernék a szélütés kezdődő tüneteit. Az Amerikai Szív Szövetség ezzel foglalkozó folyóirata, a Stroke az Egyesült Államokban elszomorító eredményű vizsgálatok adatait ismertette.

A közelmúltban a leggyakoribb szívritmus-zavarban szenvedő nőket kérdezték meg betegségükről és arról, hogy ennek mi a legnagyobb veszélye. A ritmuszavar a pitvari fibrilláció volt, amikor a szív felső ürege, a pitvar ütemes összehúzódások helyett csak remeg, fibrillál. Ilyenkor a szív kamráinak működése teljesen szabálytalanná válik.

Ez önmagában nem jelent nagyobb bajt: milliók élnek világszerte a szabálytalanul ütő szívvel, de a pitvar sarkában lévő csücsökben, a fülcsében megalvadhat a vér, az alvadékból leszakadó rész a véráramlással elúszva megakadhat valamelyik szervben, és ott dugóként elzárhatja az eret blokkolva a keringést.

Ilyenkor az agyi erek különösen veszélyeztettek, és ez akár halálhoz vezethet, vagy az agyi katasztrófát szenvedő ember bénulását. Az amerikai vizsgálat azt igazolta, hogy az ilyen ritmuszavarral élő nőkből csak minden ötödik tudja, milyen veszéllyel kell szembenéznie, ha nem kap megfelelő gyógyszeres kezelést.

A tanulmány kiemeli: a többség azzal sincs tisztában, hogy a nők halálának harmadik leggyakoribb oka az agyi katasztrófa, a szív- és érrendszeri betegségek és valamennyi, rosszindulatú daganat után.

"A nőknek figyelniük kellene az agyi katasztrófa megelőzésére és tudni kellene a szélütés előjeleit" – hangsúlyozta Lori Mosca, az Amerikai Szív Szövetség Pirosban a nőkért mozgalmának szóvivője. Ennek a hat éve kezdett mozgalomnak a célja, hogy mindenki megértse: a nők ugyanúgy elsősorban szív- és érbetegségben halnak meg, mint a férfiak. Ennek a szimbóluma egy piros női ruha.

Azonnal mentőt kell hívni, ha valaki azt érzi, hogy valamelyik végtagja vagy arcának egyik fele gyengébb lesz vagy nem is mozog, ha nem tud világosan beszélni vagy nem érti meg, amit neki mondanak, ha egyik, vagy mindkét szemének látása hirtelen megromlik, ha nem tud biztosan mozogni, szédül és elveszti az egyensúlyát, vagy minden ok nélkül igen erős fejfájása támad.

Rovatok