Index Vakbarát Hírportál

Hatékony a Parkinson-kór elleni gyógyszer

2010. június 11., péntek 10:08

A Parkinson-kór klinikai tünetegyüttese igen régi, James Parkinson már 1817-ben leírta. Ennek ellenére az orvostudomány még ma sem képes megbirkózni a rejtélyes kórral, amely főként idős, 65 év feletti embereket támad, de újabban már a 40 évesek sincsenek biztonságban. Az év eleje óta kapható az az új gyógyszer, amely a szakemberek szerint nagy előrelépésnek számít, és a betegség korai, illetve előrehaladott szakaszában egyaránt eredményesen alkalmazható.

A baj az, hogy amikorra a tünetek világossá válnak, tehát a kéz remegése, az izmok merevsége, a halk beszéd, a lelassult mozgás, a csoszogó járás, az egyensúlyzavar és a depresszió együttesen jelzi a gyanút, a betegség már előrehaladott állapotban van - mondja Kovács Norbert, a Pécsi Klinika ideggyógyásza, akinek egyik szakterülete a Parkinson-kór.

A betegség a központi idegrendszerben okoz idegsejtpusztulást, ennek következtében pedig degeneratív kórképet. Kórosan csökken a mozgás koordinációjában kulcsfontosságú ingerületvivő anyag, a dopamin, amelynek hiányában zavarok következnek be a mozgás rendezettségében.

A parkinsonosok száma világszerte nő, férfiak és nők körében egyaránt, és nem csak a legidősebb korosztályban. Olyan betegségről van szó, amelynek előrehaladtával fokozatosan leépül az érintett személy, és jelentősen romlik életesélye, életminősége.

Okát nem ismeri az orvostudomány, tíz százalékban örökletes kórról van szó, de vírusos fertőzés is előidézheti, illetve különféle környezeti ártalmak szintén kiválthatják. A gyógyszeres kezelés mellett műtéti eljárás is szóba jöhet, de a betegség egyik módszerrel sem gyógyítható a tudomány mai állása szerint.

A gyógyszerek hatása azon alapszik, hogy az agyban dopaminná alakulnak, pótolva a hiányzó anyagot, és ezáltal javul a beteg mozgása. A gyógyszerek adagolása, alkalmazása betegenként változik. A tüneti kezelésre szolgáló idegsebészeti műtétek is elterjedtek, gyógyulást nem eredményeznek ezek sem.

Most viszont nagy előrelépésnek számít az az új gyógyszer, amelyet a magyar betegek az év elején ismerhettek meg, és fél év elteltével már a társadalombiztosítás is támogat. Az eddig alkalmazott gyógyszerekkel szemben nagy előnye, hogy naponta csak egyszer kell bevenni, nem háromóránként, mint a korábbi gyógyszereket, és hatása 24 órán  keresztül tart. Az új szer nem úgy fejti ki hatását, mint a régiek, nem a dopamintermelést növeli, hanem a dopamin hatását utánozza. Ez a gyógyszer a betegség korai és előrehaladott szakaszában egyaránt eredményesen szedhető.

Orvosi körökben mérföldkőnek tekintik az új gyógyszer megjelenését, mivel folyamatosan szívódik fel, és a beteg kényelmi szempontjain túl - nem kell például éjjel felkelni, hogy bevegyék - azonos hatékonyság mellett lehetővé teszi a rendszeresen szedett tabletta mennyiségének csökkentését is.

Rovatok