Index Vakbarát Hírportál

Hideg, csapadékos telek várhatók Európában

2010. június 15., kedd 16:14

Az ideihez hasonló hideg, csapadékos telek lesznek jellemzők a közeljövőben Európában, Észak-Amerikában és a Távol-Keleten – állítja James Overland, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatója.

Bár az első benyomásokkal ellentétesnek tűnhet, az Északi-sarkvidék klímaváltozás miatti felmelegedése úgy változtatja meg a térség légnyomási viszonyait, és azokon keresztül a szelek irányát és erejét, hogy az északi féltekének a sarkkörrel szomszédos sávja telente jobban lehűlhet.

Overland szerint az északi félteke mérsékelt égövében idén tapasztalt kivételesen hideg tél is az arktiszi folyamatokkal magyarázható. Mint mondta, a következő években az ilyen telek inkább jellemzőek, mint kivételesek lesznek.

Az Északi-sarkvidék a bolygó átlagánál kétszer gyorsabban melegszik, aminek következtében jelentős ütemben olvad a terület jégborítása. A jégsapka kiterjedése 2007-ben örök rekordra csökkent, és a korai adatok alapján elképzelhető, hogy az idei nyáron ez a csúcs is megdől majd.

Rovatok