Index Vakbarát Hírportál

Swingerpartikon előbb kapni szexuális betegséget, mint prostituáltaktól

2010. június 24., csütörtök 10:54

A swingerek, azaz a heteroszexuális, rendszeresen szervezett csoportszexpartikon részt vevő, egymás közt partnert cserélő párok körében holland kutatók a szexuális úton átadható betegségek nagyobb arányát állapították meg, mint prostituáltaknál.

A Sexually Transmitted Infections című (a British Medical Journal csoportba tartozó) orvosi folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány szerint a 45 év feletti swingerek különösen veszélyeztetettek, miközben ezt a korosztályt szinte figyelmen kívül hagyják az egészségügyi szolgáltatások.

A kutatást a 630 ezres lakosú, hollandiai Dél-Limburgban végezték, amely Maastricht városát is magában foglalja. Innen érkeztek az első figyelmeztető jelzések, miután 2007-től három, szexuális úton átadható betegségekre szakosodott klinikán külön kategóriaként kezdték el kezelni azokat a pácienseket, akik magukat swingernek vallották.

A vizsgálódó kutatók megállapították, hogy a 2007-ben és 2008-ban a klinikákon lezajlott 8971 konzultáció közel nyolcadát swingerek vették igénybe, akik átlagéletkora 43 év volt. Két szexuális úton átadható betegségre (klamídiára és gonorreára) vonatkozó fertőzöttségi arány mintegy 10 százalék volt az átlagos heteroszexuális embereknél, 14 százalék a meleg férfiaknál, mintegy öt százalék a női prostituáltaknál – és 10,4 százalék a swingereknél.

Minden tizedik swingernél találtak a klinikákon jelentkezők közül klamídiát, és minden huszadik swingernél gonorreát (kankót). A női swingereknél nagyobb fertőzöttségi arányt állapítottak meg, mint a férfi swingereknél. A 45 év fölöttiek körében az összes diagnózis 55 százaléka swingereket érintett, míg 31 százaléka melegeket.

A kutatók fontosnak tartják, hogy míg a többi magasabb kockázatú csoportot – a fiatalokat, a melegeket, a prostituáltakat – könnyen elérik az egészségügyi szolgáltatások, a swingerek általában rejtve maradnak a közösségben. A holland népességre vonatkozó ilyen jellegű adat nem ismert, de például egyetlen népszerű swinger weboldalon 15 ezer pár regisztrált. Mivel becslések szerint sok millió ember tartozik a swingerek közé világszerte, a kutatók úgy vélik, ez a kezelés nélküli nagy csoport az egész populációra kockázatot hordoz a szexuálisan átadható betegségek tekintetében.

Rovatok