Index Vakbarát Hírportál

Óbirodalmi sziklasírok a szakkarai nekropoliszban

2010. július 8., csütörtök 15:45

Két díszes óbirodalmi temetkezést fedeztek fel egyiptomi régészek Kairó közelében, a szakkarai nekropoliszban. A 4300 éves sírok apának és fiának szolgáltak végső nyugvóhelyül.

A sziklába vájt sírok Dzsószer fáraó lépcsős piramisától nyugatra találhatók, és a VI. dinasztia idejéből (időszámításunk előtt 2374-2191) származnak. A területen 1986 óta folytatnak ásatásokat az egyiptomi régészek.

Legdíszesebb

A felfedezést méltató Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője kiemelte, hogy a valaha előkerült legkifinomultabb kivitelezésű óbirodalmi sírokról van szó. Két magas rangú VI. dinasztiabeli tisztségviselő, apa és fia számára készültek a sírok: Sendva a királyi írnokok vezetője volt, majd fia, Honszu örökölte a tisztséget.

Az apa sírjának felső részében egy álajtó található, amelynek színpompás freskói az elhunytat az áldozati asztal előtt ülve ábrázolják, arra utalva, hogy életében fontos tisztségeket töltött be, a felíratok pedig felsorolják az életében viselt rangjait. Sendva nem csupán a királyi írnokok előjárója volt, hanem különböző küldetések felügyelője is, de más címekkel is elismerték érdemeit.

Közvetlenül az álajtó alatt található a húszméteres sírakna, amely mélységénél fogva garantálta Sendva örök álmának háborítatlanságát.
"Amikor leereszkedtem, felfedeztem, hogy a sírrablók nem fosztották ki a temetkezést" – emelte ki Záhi Havvász.

Obeliszk az aknában

Sendva fából készült díszes szarkofágja szétmállott a nedvesség miatt. A koporsó mellett mészkőből faragott edények sorakoztak, köztük kacsaalakú áldozati edények: amikor utóbbiakat felnyitották, felfedezték a szárnyasok csontjait.

A síraknában egy kiszínezett domborművet, valamint 30 centiméteres obeliszket találtak. "Az obeliszk a Napisten, Ré szimbóluma" – magyarázta Abdel-Hakim Karar, az ásatás társvezetője, hozzátéve, hogy az Óbirodalom idején az egyiptomiak kis obeliszkeket emeltek sírjaik előtt. Ugyancsak obeliszkeket állítottak a királynék halotti templomaiban.

Sendva sírja mellett a régészek felfedezték fia, Honszu végső nyughelyét, amelyet még az ókorban kiraboltak. A színpompás sírkamrában az álajtó feliratai sorolják fel a férfi rangjait, amelyek tanúsága szerint Honszu örökölte apja tisztségeit. Az álajtó felett az elhunyt életéből való jelenetek láthatók, a szemközti falnál pedig a régészek megtalálták az áldozati asztalt, amelynek mészkő talapzatába különböző, VI. dinasztiabeli jelképeket véstek.

Rovatok