Index Vakbarát Hírportál

Megnézték belülről a patkányt felfaló pitont

2010. július 9., péntek 12:04

A kutatók a CT és az MRI segítéségével először nyerhettek betekintést abba, hogy a kígyók szervezete miként alkalmazkodott a nagy, egyben lenyelt táplálékhoz és a hosszú koplaláshoz.

Izgalmas 3D-s képeket készítettek kígyók, aligátorok és pókok belsejéről egy újfajta technológia segítségével. A digitális képek először engednek betekintést egy piton teljes emésztési ciklusába, amiből kiderül az is, hogyan alkalmazkodik az állat szervezete a nagyobb táplálékokhoz.

Mint ismeretes, ezek a kígyók egészben nyelik le áldozatukat, majd utána hónapokon keresztül emésztik azt. A pitonnal több patkányt is megetettek, majd egy prágai kísérleti központban vizsgálta a nemzetközi kutatócsoport, hogy mi történik az állat belsejében.

Segítségükre volt a számítógépes tomográfia (CT), ami a keményebb testrészeket, a csontokat és a fogakat tárta fel és a mágneses rezonancia (MRI), ami a lágyabb szöveteket, a belső szerveket és a keringési rendszert mutatta meg.

A szakértőket meglepte, hogy milyen jól alkalmazkodott az állat teste az éhezésből és a féktelen zabálásból álló kettős életmódhoz.

A burmai piton testét megvizsgálták étkezés előtt, aztán 2, 16, 24, 40, 48, 72 és 132 órával a patkányok lenyelése után. Eközben megfigyelhető volt, ahogy a rágcsáló elveszti testének főbb vonalait, majd darabokra szakad, ahogy a kígyó bélrendszere kitágul, epehólyagja összemegy, és 25 százalékkal megnő a szív mérete.

A kutatók további állatok emésztési folyamatát is vizsgálni fogják a most kifejlesztett technológiával.

Rovatok