Index Vakbarát Hírportál

Elbukott az új fogyókúrás szer

2010. július 16., péntek 13:21

A Qnexa volt a fogyasztótabletták új generációjának egyik jelöltje, de az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA) nem támogatja a forgalomba hozatalát.

A szakértők megfelelőnek találták a Qnexa hatékonyságát, de biztonságosságával kapcsolatban aggályok merültek fel. Az FDA nem köteles követni a felkért tanácsadók ajánlását, ám általában a javaslatnak megfelelő döntés születik.

A kaliforniai székhelyű Vivus biotechnológiai cég által előállított Qnexa két, már a piacon lévő hatóanyagok kombinációja. Az egyik hatóanyag a phentermine, amely étvágycsökkentő szerként ismert, a másik pedig a topiramate, amely migrén, valamint epilepszia ellen használt hatóanyag. Utóbbi szer figyelmeztetései között szerepel az öngyilkossági késztetés lehetséges emelkedése.

A tanácsadói testület 10:6 arányban döntött amellett, hogy nem támogatja a Qnexát, mert úgy találták, hogy lehetséges előnyeit meghaladják kockázatai. A klinikai kipróbálás alapján emlékezetkiesést, öngyilkossági késztetést, szívritmuszavart és születési rendellenességet okozhat esetenként a szer, miközben hatékonyságát jónak találták, mert átlagosan testsúlyuk tíz százalékát elveszítették alkalmazói.

Kenneth Burman, a testület elnöke, a Washington Hospital Center munkatársa elmondta, a mellékhatások némelyike súlyos és életveszélyes lehet, ezt mérlegelték döntésük meghozatalakor.

A gyártó biotechnológiai vállalat csalódottságának adott hangot a nemleges javaslat miatt, ám közleményében azt is tudatta, hogy az FDA október 28-i engedélyezési döntéséig továbbra is együttműködnek az ügynökséggel.

Rovatok